Aktualnosti u sustavu civilne zaštite tema sastanka s predstavnicima žurnih službi i jedinica lokalne samouprave

U prostoru Županijske uprave u četvrtak, 28. rujna održan je radni sastanak s predstavnicima žurnih službi, općina i gradova, na temu aktualnosti i problematike sustava civilne zaštite.

Sastanku su prisustvovali i župan Darko Koren, koji se uvodno obratio okupljenima i zahvalio im na dolasku, te zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite.

Važno je da se sastajemo u vremenu kada nisu potrebne intervencije, a obzirom na to da imamo dosta iskustava s raznim ugrozama i nepogodama, važno je pripremiti sustav da može najkvalitetnije odgovoriti na sve izazove. Krizne situacije pokazale su organiziranost naših žurnih službi koja je na zavidnoj razini, a korisno je pripremiti se i u smislu opremljenosti te zakonskih smjernica i nadležnosti. Svaka jedinica lokalne samouprave dio je našeg sustava, a razmjena informacija i kvalitetna komunikacija prvi je korak za daljnji uspješan rad.“, kazao je župan.

Zamjenik Ljubić pozvao je na „suradnju po svim pitanjima, koja će još više doprinijeti učinkovitosti sustava civilne zaštite te adekvatnom i brzom odgovoru na buduće izazove“.

Korisne informacije za jedinice lokalne samouprave predstavili su pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Kramarić, inspektor zaštite i spašavanja iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Miroslav Blažotić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, voditelje Vodnogospodarske ispostave za mali sliv “Bistra” Đurđevac Josip Fuček te Robert Šarec iz HGSS stanice Koprivnica.

Na kraju sastanka, menadžerica za strateško planiranje i regionalni razvoja Suzana Hirjanić iz PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja, obavijestila je kako su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i PORA objavili Poziv za iskaz interesa za sufinanciranje projekata prema programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova, na koji se jedinice lokalne i područne samouprave mogu javiti za sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije, koja obuhvaća ulaganja u komunalnu i socijalnu infrastrukturu. Predviđena alokacija sredstava za Koprivničko-križevačku županiju iznosi 6,4 milijuna kuna, a rok za prijavu je 31. listopada 2017. godine.

Služba ureda župana