Brojni posjetitelji uživali u 12. Međunarodnom festivalu folklora „Iz bakine škrinje“

Prošlog je vikenda u dvorani Doma mladih u Koprivnici održana druga festivalska večer u sklopu  12. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje”, a u maštovitim izvedbama vrsnih plesača, pjevača i glazbenika uživali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te ostali suradnici.

Prije samog početka nastupa, folkloraše i brojnu publiku pozdravio je zamjenik Ljubić, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Festivala, te im zahvalio na njegovanju i čuvanju tradicijske kulture, a pozdravima se pridružila i zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec.

Pokrovitelji Festivala bili su Koprivničko-križevačka županija, Savez Alpe Jadran, županijska Turistička zajednica, gradovi Koprivnica i Đurđevac te đurđevačka Turistička zajednica, kao i brojni sponzori, a organizirali su ga županijska Zajednica kulturno-umjetničkih udruga i Folklorni ansambl Koprivnica, uz suorganizatora KUD „Petar Preradović“ Đurđevac.

Na Festivalu se predstavilo oko 260 sudionika iz šest zemalja i to: Folklorni ansambl „Pletenka“ iz Makedonije, Plesni ansambl Somogy iz Mađarske, Folklorni ansambl Hont iz Slovačke, Folklorna skupina Kulturnega društva Podgorci iz Slovenije, Hrvatska folklorna grupa Gradišća Poljanci iz Austrije, Folklorna skupina Prosvetnega društva Anice Černejeve iz Slovenije, KUD „Petar Preradović“ Đurđevac te domaćini druge festivalske večeri – Folklorni ansambl Koprivnica.

Cilj manifestacije bilo je predstavljanje bogatstva narodnih nošnji, glazbe, plesa i običaja, kako Podravine i Prigorja, tako i drugih zemalja, ali i stvaranje temelja za buduća prijateljstva i međunarodnu suradnju. Obzirom da je 2018. godina obilježavanja europske kulturne baštine, Festival je ove godine proširen programom Dani kulturne baštine u kojemu je prezentirana zaštićena nematerijalna kulturna baština Podravine, pa su tako u Domu mladih bili izloženi predmeti ukrašeni ivanečkim vezom, kao i ukusna bregovska pita. Delicijama svojih zemalja predstavili su se i ostali sudionici Festivala, a posjetitelji su imali priliku doznati nešto više o njihovoj gastronomiji.

Na kraju Festivala, folkloraši iz svih zemalja izveli su zajedničku koreografiju, a zatim su im zamjenik Ljubić i predsjednica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Nada Šešić tradicionalno uručili bakine škrinjice za uspomenu.

Služba ureda župana