Brojni županijski poljoprivrednici zainteresirani za suradnju s Podravkom i mogućnosti financiranja kroz Program ruralnog razvoja

Tvrtka Podravka i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Koprivnica organizirale su u petak, 16. veljače edukaciju poljoprivrednika, na kojoj su predstavljene mogućnosti financiranja kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020., mogućnosti otkupa poljoprivrednih proizvoda za potrebe industrijske prerade u Podravki, mikroklimatski trendovi u Podravini te prihrana ozimih ratarskih kultura.

Naime, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, u okviru Mjere M04 “Ulaganja u fizičku imovinu“ iz Programa ruralnog razvoja objavila je Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ sektor biljne proizvodnje, čija je svrha podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru biljne proizvodnje. Koprivničko-križevačka prva je županija u kojoj predstavljene mogućnosti financiranja, o kojima su okupljenim poljoprivrednicima govorile Mirjana Puljiz i Lana Bačura iz Ministarstva poljoprivrede. Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima, ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 360.000.000,00 kuna, a više informacija o natječaju možete pronaći OVDJE.

Edukaciji je prisustvovao i župan Darko Koren koji je izrazio zadovoljstvo interesom poljoprivrednika te „aktivnim pristupom Podravke po pitanju povezivanja prehrambene industrije i lokalnih poljoprivrednika“, kojoj je inicijativi Županija dala podršku od samog početka.

Podravka je sukladno svojim planovima doista aktivna na terenu, okuplja poljoprivrednike i sklapa ugovore o otkupu njihovih proizvoda kao resursu potrebnom za svoju proizvodnju. Količine koje su potrebne Podravki prelaze granice naše županije, a u tom smislu cijela sjeverozapadna Hrvatska ima perspektivu. Zasigurno je to za svaku pohvalu i podršku, koja mora biti vertikalna, od državne razine do jedinica lokalne samouprave.“, naglasio je župan.

Planove i program razvoja kooperativne poljoprivredne proizvodnje predstavili su stručnjaci iz Podravke, koji smatraju kako bi već ove godine na domaćem tržištu mogli ugovoriti više od 90% potrebne sirovine. Direktor Podravke za poljoprivredu Zdravko Dimač kazao je kako su poljoprivrednici prepoznali Podravku kao ozbiljnog partnera te je istaknuo „interes tvrtke za revitalizaciju hrvatske poljoprivrede, za što je potreban osmišljeni pristup u kojemu bi Podravka bila motor povezivanja“. Zadovoljan što su poljoprivrednici kroz velik odaziv prepoznali važnost ove inicijative, Dimač je kazao su ovakve edukacije održane diljem Hrvatske, s ciljem postizanja dugoročne suradnje Podravke i poljoprivrednika. Također se osvrnuo na planove za budućnost, koji se tiču gradnje sušare povrća, te je naglasio kako će Podravkini agronomi savjetovati proizvođače po svim pitanjima.

Nakon prezentacija, poljoprivrednici su imali priliku za postavljanje pitanja te su izrazili interes za suradnju s Podravkom, kao i za mogućnosti financiranja kroz Program ruralnog razvoja.

Služba ureda župana

 

Izvor fotografija: epodravina.hr, Ivan Brkić