Članovi KUD-a Delovi sudjelovali na 5. Međunarodnom susretu čuvara hrvatske etno baštine u Filderstadtu u Njemačkoj

Pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika u Njemačkoj u  Filderstadtu,  14. listopada održan je  5. Međunarodni susret čuvara hrvatske etno baštine. Susret  su  organizirali Folklorno društvo „Ruža“ i Hrvatska katolička zajednica „Kraljica mira“ iz Filderstadta a u programu je  sudjelovalo više stotina izvođača iz sedamnaest KUD-ova iz Njemačke, Švicarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Važnost ovoga susreta  je očuvanje hrvatskog narodnog blaga i hrvatske kulturne baštine, ali i prijenos svih znanja i učenja iseljenika na njihovu djecu i unuke s ciljem jačanja svijesti o hrvatskom nacionalnom identitetu.

Program je vodio Frano Ridjan, a prisutne su pozdravili organizator smotre Dražen Žugac te generalni konzul RH u Stutgartu Slavko Novokmet. Susret  je pratila  Stručna komisija koju su  činili  Katarina Horvatović, Snježana Jurišić Tibor Ban, Miroslav Šilić, Vjekoslav Martinić i Vedran Vidović, čija je zadaća bila ocijeniti vrijednost koreografija, uigranost grupa, usklađenost, estetski dojam, kvalitetu izvedbe, stil i način sviranja. Stručna komisija  odabrala  je  i najbolje među iseljeničkim i domovinskim društvima, te najljepše djevojke u narodnim nošnjama, predstavnica Delovljana na izboru najljepše djevojke u narodnoj nošnji bila je Lorena Plantić .

Posebna  nagrada  pripala je  tamburaškoj grupi KUD-a  Delovi kojoj je Stručna komisija dodijelila  titulu najboljih tamburaša Susreta. Folklorna i tamburaška grupa KUD-a Delovi predstavila se pjesmama i plesovima Podravine, koreografijom „Lepo ti je rano uraniti“ te za svoju izvedbu dobila vrlo visoke ocjene stručne komisije. Koreografiju potpisuju Zrinka Roksandić i Damir Hranić.

Obzirom da  i mi ove godine obilježavano jubilej, pet  godina uspješnog rada i djelovanja, veoma sam ponosna, sretna i zadovoljna što smo sudjelovali na ovako značajnoj manifestaciji. Zahvaljujem se FD „Ruža“ iz Filderstadta i Draženu Žugecu  što su nam ukazali povjerenje i čast te nas pozvali da sudjelujemo na ovom međunarodnom susretu. Isto tako, svi članovi KUD-a Delovi zahvaljuju Ivici Mađeru na velikoj pomoći prilikom organizacije i realizacije putovanja u Njemačku. Dostojno smo predstavili svoje malo mjesto Delove, našu općinu Novigrad Podravski, Koprivničko-križevačku županiju i na posljetku grupu iz Domovine.  I na kraju, zahvaljujem članovima svih sekcija, ljudima dobre volje koji  nas podržavaju i te voditeljima Zrinki Roksandić, Damiru  Hraniću, Štefaniji Vulić i Draženki Mihoković  na trudu i zalaganju svih ovih godina, jer trud se isplatio – rezultati rada se vide.“  kazala je predsjednica KUD-a Delovi Štefica Plantić.

 U sklopu gostovanja, Delovljanji su prigodnim programom oduševili i naše iseljenike koji žive i rade u Ingolstadtu i okolici, te na kraju posjetili  Mercedes-Benz Museum u Stuttgartu.

Služba ureda župana