U Koprivničko-križevačkoj županiji održano Županijsko stručno vijeće nastavnika biologije

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U okviru svojih edukativnih aktivnosti Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije suradnjom s Županijskim stručnim vijećem nastavnika biologije i kemije u osnovnim školama s područja cijele Koprivničko-križevačke županije i njihovim voditeljem profesorom Miroslavom Kanisekom u zgradi Koprivničko-križevačke županije organizira je i održala stručni skup.
Na skupu je sudjelovalo dvadeset i devet nastavnika biologije i kemije osnovnih škola s područja cijele Koprivničko-križevačke županije.
Nakon pozdravnih riječi organizatora, voditelja Županijskog stručnog vijeća nastavnika biologije profesora Miroslava Kaniseka i ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željke Kolar, skup je u ime Koprivničko-križevačke županije pozdravila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Branka Cuki. Pročelnica je sudionicima zaželjela dobrodošlicu, pohvalila dobru suradnju županije i njene Javne ustanove sa školama, te iskazala nadu da će i ovaj skup dati ideje i rezultirati novom budućom još boljom suradnjom škola s županijom i njenom Javnom ustanovom te se zahvalila svim prisutnima koji su spremni provoditi redovito usavršavanje s ciljem provođenja kvalitetnije nastave.
Stručna suradnica u Javnoj ustanovi Marta Lenac održala je predavanje pod nazivom „Kemija u svemiru“. U okviru toga predavanja sudionici su dobili informacije o ulozi kemije u procesu istraživanja svemira, prezentirane su zanimljivosti vezane za kemijska istraživanja svemira, te metodologije koje se koriste u proučavanju svemira. IMG_5602m
Ravnateljica Javne ustanove Željka Kolar informirala je prisutne o aktualnim domaćim i EU projektima Javne ustanove, te mogućnostima suradnje sa školama i uključivanja učenika u edukacije i prezentacije koje će se odvijati u okviru tih projekata. Posebno je stavljen naglasak na aktivnost promatranja ptica u okviru projekta „Tri rijeke jedan cilj“, te aktivnosti koje će se odvijati u okviru projekta „Tjedan prirodoslovlja na Đurđevačkim pijescima“ koji se planira održavati od 19. do 26. listopada 2015.godine. Predstavljen je plan rada tog projekta, termini i aktivnosti koje se planiraju na terenima Đurđevačkih pijesaka, te termini predavanja i radionica. Pozvane su škole i učenici da se uključe u brojne aktivnosti i s naznakom kako se zainteresirane škole mogu prijaviti Javnoj ustanovi.
Također je predstavljen i započeti višegodišnji projekt kojeg koordinira i sufinancira Javna ustanova, a njegov naziv je „Monitoring deseteronožnih rakova (Astacidae) na području „Koprivničke Podravine“. Taj projekt predstavio je njegov voditelj profesor Miroslav Samardžić. Posebno su bili zanimljivi i primjerci nekoliko jedinki tih rakova koji su ulovljeni na projektnom području, stavljeni u adekvatne posude s vodom i pokazani sudionicima skupa.
Predavanje o mini plakatu u nastavi, kako se on osmišljava, radi, što je pri tom važno, kako se biraju teme i na što treba upozoriti učenike prilikom njegove izrade i osmišljavanja, te kako se on upotrebljava u svojoj prezentaciji iznio je profesor Miroslav Kanisek. Na kraju skupa predavanje pod nazivom „Vode Paklenice“ održao je profesor Goran Višak, a predavanje pod nazivom „Biljke Paklenice“, profesorica Ana Marija Bobovčan,
Nakon svih provedenih i dnevnim redom skupa održanih aktivnosti donijet je zaključak da će sve prezentirane teme skupa koristiti prisutnim učiteljicama i učiteljima kod kvalitetnijeg i boljeg podučavanja njihovih učenika, te unaprijediti suradnju županije i njene Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije s njima i njihovim školama.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode

na području Koprivničko-križevačke županije