Najava: Obilježavanje 13. Dana mimoza

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije organizira 13. Dan mimoza koji će se u subotu, 25. siječnja održati na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu.

Cilj obilježavanja Dana mimoza je upozoriti na važnost borbe protiv raka vrata maternice i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa, a prodajom mimoza i dijeljenjem edukativnih materijala želi se skrenuti pozornost na prevenciju te vrste raka od kojeg danas ne bi trebala umrijeti ni jedna žena. Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, a u organizaciji Hrvatske lige protiv raka.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u Hrvatskoj je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske još 2010. godine, a njegova je provedba započela krajem 2012. godine, te će se ovom prigodom posebno motivirati žene na preventivne preglede. Zbog relativno visokog pobola, čestog početka razvoja bolesti u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, edukacija o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice predstavlja jednu od prioritetnih javnozdravstvenih akcija.

U Koprivnici će se obilježavanje Dana mimoza održati ispred Gradske tržnice od 9 do 12 sati, u Križevcima na Trgu J.J.Strossmayera od 10 do 12 sati te u Đurđevcu na Trgu sv. Jurja od 10 do 12 sati.

Služba ureda župana