Otvorena izložba Koprivničke postrojbe u vojno redarstvenoj operaciji  „Bljesak“

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U Muzeju grada Koprivnice danas je otvorena izložba „Koprivničke postrojbe u VRO Bljesak“ kojoj su ispred  Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek. Izložba je organizirana  kao uvod u obilježavanje vojno – redarstvene operacije Oluja te uz 25. obljetnicu VRO Bljesak, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

 Okupljenima se uvodno obratio zapovjednik 117. brigade i načelnik operative Zbornog područja Bjelovar pukovnik Ivica Zgrebec koji se prisjetio ratnog puta koprivničkih branitelja te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara koji je podsjetio na vrijednosti Domovinskog rata i značaj koji su operacije Bljesak i Oluja imale za slobodu i samostalnost Hrvatske.

 Zamjenik Ljubić je istaknuo važnost očuvanja istine o Domovinskom ratu naglasivši kako ovakve izložbe na najbolji način kroz dokumentaristički pristup prikazuju najponosnije vrijeme u kojem je stvarana Hrvatska. „Odajemo počast hrvatskim braniteljima koji su svoje zdravlje i živote žrtvovali da bi danas imali samostalnu državu. Bljesak i Oluja su uz druge velike i značajne vojno redarstvene akcije oslobodile našu zemlju i uspostavile suverenost i nema boljeg načina nego izložbom ratne građe još jednom podsjetiti sena to slavno razdoblje u kojem su branitelji s područja naše županije dali velik doprinos“, kazao je zamjenik Ljubić.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Ksenija Ostriž koja je  u govoru istaknula kako su koprivničke ratne postrojbe dale neizbrisiv doprinos u Domovinskom ratu te zahvalila  svim braniteljima na hrabrosti i spremnosti da svoje živote polože na oltar domovine.

Izložba građom iz fundusa Muzeja grada Koprivnice i akviziranom građom od ratnih zapovjednika i zamjenika postrojbi Damira VukovićaŽeljka GolubićaIvice Jurenca i Mirka Hanžekovića (ratne fotografije i video zapisi, ratne uniforme, odlikovanja) prikazuje i dokumentira sudjelovanje Koprivničanaca i Podravaca u više postrojbi HV-a i MUP-a RH -13. PO trd Koprivnica, 2. trd PZO Koprivnica 202. trbr PZO i SJP PU Koprivničko-križevačke Ban Koprivnica – u VRO Bljesak i oslobađanja 600 km2 okupiranog teritorija zapadne Slavonije (RSK) u par dana s početka svibnja 1995. godine.

Služba ureda župana