U tijeku je 26. Zimska škola hrvatskog folklora

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika, u četvrtak 2. siječnja u Koprivnici je započela Zimska škola folklora koja je ove godine okupila 150 sudionika, stručnjaka za područje hrvatske tradicijske umjetnosti, članove  KUD-ova iz Hrvatske među kojima je i velik broj polaznika iz Udruga, članica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko –križevačke županije, a tu su i predstavnici hrvatskih zajednica iz EU i svijeta, kao i predstavnici hrvatskih nacionalnih manjina iz okolnih zemalja.

Škola se po peti puta održava u Koprivničko-križevačkoj županiji, a svrha je obrazovati voditelje i članove hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Na Zimskoj školi polaznici imaju prilike učiti o plesovima, narodnim nošnjama, pjesmama i proučavati glazbala hrvatskog Panonskog područja. Sudionici tijekom deset dana uče o narodnim plesovima Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Baranje, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, zapadne Slavonije, područja Županje i Vinkovaca te Srijema, a  na programu su i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini.  Od teorijskih predavanja na programu je kinetografija i osnove notnoga pisma te nošnje panonskoga područja.

Voditelj škole je poznati etnolog i polonist profesor Andrija Ivančan koji vodi plesnu sekciju, voditelj tamburaške sekcije je Tibor Bün, a voditelj sekcije tradicijskih glazbala je Vjekoslav Martinić. I ove godine potporu organizaciji škole pružila je i Koprivničko-križevačka županija.

Spomenimo kako na ovogodišnjoj Zimskoj školi uz domaće predstavnike sudjeluje preko 120 polaznika iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i daleke Argentine, te iz raznih krajeva Hrvatske koji će stečeno znanje i umijeće pokazati na završnom svečanom koncertu u nedjelju, 12. siječnja 2020. u novouređenoj dvorani Domoljub s početkom u 20.00 sati.

Služba ureda župan