Alati za pristupačnost

  • Skaliranje sadržaja 100%
  • Veličina teksta 100%
  • Visina linije 100%
  • Prored između slova 100%
Ispiši ovu stranicu
01.02.2022.

Župan prisustvovao panelu o izgradnji intermodalnog logističkog centra u Križevcima

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

panel zeljeznice 13


U prostorima Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci danas je održan panel na temu “Intermodalni logistički centar – zelena logistika za gospodarski razvoj Križevaca”. Stručni panel je održan u organizaciji Grada Križevaca i Saveza za željeznicu, a ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali su župan Darko Koren i pročelnik UO za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac.

Predsjednik Saveza za željeznicu Ante Klečina kazao je kako se u pandemiji pokazalo koliko je važno imati dobre lance opskrbe, jer oni koji nisu to imali su bili više oštećeni.

quote desni 3„Osobito je to vidljivo na kontinentalnom djelu, gdje bi ovakav terminal donio gospodarske i druge sadržaje. Europski zeleni plan kaže da bi se do 2050. godine 75 posto tereta trebalo voziti željeznicom“, pojasnio je Klečina.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn kazao je kako su Križevci idealan spoj dva velika infrastrukturna projekta.

quote desni 3„Brza cesta D-10 završava u Križevcima i kada je spojimo s aktualnim projektom HŽ infrastrukture imamo prostor za razvoj intermodalnog centra. Drago nam je da je projekt prepoznat od ministarstava, ali i Županije te je uvršten u sporazum sjeverozapadnih županija“, istaknuo je Rajn koji je uvodno i predstavio projekt sudionicima panela.

panel zeljeznice 20Župan Koren je istaknuo kako će da će se kroz projekt pripremiti prostor za razvoj u budućnosti, posebno ako se ima na umu da takvih modela nema u kontinentalnoj Hrvatskoj.

quote desni 3„Naredna desetljeća će sigurno obilježiti ovakav koncept prijevoza, transporta roba i sigurno ćemo biti u prednosti nad onima koji ovakav model neće imati. Kod nas na kontinentu ga još nema, postoji tek u pomorskom transportu tako da je dobro što idemo u korak s vremenom i s novim konceptima. Veselim se što se to događa u Križevcima, u našoj županiji, jer će taj projekt obilježiti širi prostor“, kazao je župan.

Izrazio je zadovoljstvo što je projekt uvršten u Razvojni sporazum sjevernih županija koji je potpisan krajem prošle godine.

quote desni 3„Ideja je kod nas naišla na razumijevanju i podršku te smo ga uvrstili u Razvojni sporazum, kao jedan od pet strateških projekata za našu županiju. Grad Križevci su potaknuli ovu priču, a mi ćemo se nadograditi u svim formama u kojima je to moguće. Istinski podržavamo ovaj koncept posebno ako promatramo da se trenutno investira 3,2 milijarde kuna u željezničku prugu i drugi kolosijek, to potvrđuje da se ovdje razvija ogromni potencijal za daljnji razvoj projekta i gospodarstva“, zaključio je župan.

panel zeljeznice 16Na panelu su sudjelovali i Milan Brkić, član Uprave – direktor Rail Cargo Carrier Hrvatska, Manuel Brković, glavni direktor lanca opskrbe, Podravka d.d., Mirko Franović, direktor Sektora za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU projekata u HŽ Infrastrukturi, d.o.o, Ivica Katavić, predsjednik Nadzornoga odbora KTC- a d.d. i Tomislav Rožić, docent na Zavodu za transportnu logistiku Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

Izvor fotografija: prigorski.hr

Služba ureda župana


Pročitano 990 puta