Alati za pristupačnost

  • Skaliranje sadržaja 100%
  • Veličina teksta 100%
  • Visina linije 100%
  • Prored između slova 100%
Ispiši ovu stranicu
08.03.2022.

Održana treća radionica za izradu Plana upravljanja Regionalnim parkom Mura – Drava i pridruženim zaštićenim područjima te područjima ekološke mreže

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita okoliša i zaštita prirode
Mura i Drava imaju velik potencijal koji u turističkom pogledu već i djelomično koristimo, no pritom treba stalno imati na umu očuvanje flore i faune za dobrobit svih nas, ali i generacija koje dolaze - kazao je zamjenik Ljubić

Radionica Javna ustanova KKŽ 6Danas je u Koprivnici u koordinaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije održana treća dionička radionica za izradu „Plana upravljanja Regionalnim parkom Mura – Drava i pridruženim zaštićenim područjima te područjima ekološke mreže“. Radionici, koja je okupila i sudionike iz Varaždinske, Međimurske, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije, je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Radionica Javna ustanova KKŽ 4Prisutne je uvodno uime domaćina pozdravila ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar koja je istaknula važnost donošenja kvalitetnog Plana kao strateškog dokumenta javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjem ili područjem ekološke mreže, a kojim će pomoći u upravljanju zaštićenim područjem.

Plan će se izraditi za zaštićeno područje Regionalnog parka Mura – Drava i pridružena zaštićena područja, pojasnila je Kolar, te za 12 područja ekološke mreže Natura 2000 i to osam područja očuvanja značajna za vrste i stanište tipove (Mura, Dravske akumulacije, Gornji tok Drave, Srednji tok Drave, Donji tok Drave, Stari Gradac – Lendava, Starogradački Marof, Županijski kanal (Gornje Bazje – Zidina)) i četiri područja očuvanja značajna za ptice (Dravske akumulacije, Gornji tok Drave, Srednji tok Drave, Podunavlje i donje Podravlje).

Radionica Javna ustanova KKŽ 5quote desni 3Zamjenik župana Ljubić je zahvalio predstavnicima svih pet županija što su iskazali velik interes za radionicu. „Ekološka osviještenost kod ljudi sve više raste i to nas veseli, no vrlo je važno donijeti strateške dokumente koji postavljaju stručne okvire u pogledu korištenja naših prirodnih bogatstva kojima naše županije obiluju. Mura i Drava imaju velik potencijal koji u turističkom pogledu već i djelomično koristimo, no pritom treba stalno imati na umu očuvanje flore i faune za dobrobit svih nas, ali i generacija koje dolaze. Vjerujem da će i Plan koji će biti donesen, detaljno razraditi sve aspekte i na najbolji način zaštiti prirodu“, poručio je zamjenik župana.

Plan upravljanja Regionalnim parkom Mura – Drava i pridruženim zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže zajednički izrađuju: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko – križevačke županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko – podravske županije i Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko – baranjske županije.

Spomenuti plan jedan je od niza planova upravljanja koji se izrađuju u okviru projekta “Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000” (K.K.06.5.2.03.0001) koji je sufinanciran je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a njegova vrijednost je 186.497.150,36 kn, od čega je 158.503.452,80 kn iznos EU bespovratnih sredstava. Projekt je započeo u rujnu 2017. godine, a njegov završetak planiran je krajem 2022. godine.

Služba ureda župana


 

Pročitano 1394 puta