Alati za pristupačnost

  • Skaliranje sadržaja 100%
  • Veličina teksta 100%
  • Visina linije 100%
  • Prored između slova 100%
Ispiši ovu stranicu
01.06.2022.

Župan obišao radove na izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge Križevci – Koprivnica – državna granica

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Gospodarstvo i komunalna djelatnost

Obilazak 2. kolosijek pruge 22


U sklopu radova koji se izvode na projektu “Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica”, župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnik Marijan Štimac i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn danas su se sastali s predstavnikom izvođača radova i voditeljem projekta iz turske kompanije Cengiz Insaat Sonayi ve Ticaret A.S. Mehmetom Yilmazom te voditeljem projekta iz HŽ Infrastrukture Ivom Jurićem i suradnicima.

Predstavnici investitora i izvođača radova predstavili su dosadašnje i buduće aktivnosti na projektu podijeljenom na nekoliko etapa, na kojem je dosad izvedeno oko 20 posto građevinskih radova. Kako su naglasili, radovi se odvijaju pojačanim tempom kako bi se nadoknadilo vrijeme izgubljeno zbog koronavirusa te su na određenim dionicama i intenzivirani. Planirani rok za završetak radova bio je prosinac 2023. godine, no zbog objektivnih okolnosti rok je produljen za devet mjeseci, a izvođači su naglasili da će učiniti sve moguće da se projekt dovrši i prije novog roka.

Obilazak 2. kolosijek pruge 2


Župan je kazao kako je riječ o investiciji od iznimnog značaja za cijeli naš kraj, ali i za cijelu državu, koja će se ovim projektom dodatno pozicionirati na međunarodnoj prometnoj karti.

Obilazak 2. kolosijek pruge 23 „To je dosad najveći infrastrukturni projekt na našem području te sa zadovoljstvom svjedočimo napretku radova, unatoč otežanim okolnostima koje su zahvatile cijeli svijet, pa tako i Hrvatsku. Ovakva prometna povezanost omogućit će ne samo razvoj županijskog gospodarstva, nego i razvoj svih sfera društvenog života te zahvaljujem svima uključenima u projektu što se pristupilo vrlo ozbiljno i profesionalno. Ovako veliki radovi iziskuju strpljenje, a napredak kojem svjedočimo daje nam za pravo vjerovati kako će radovi biti realizirani u skladu s visokim standardima i na korist svih naših stanovnika “, dodao je župan. 

Delegacije Županije i grada Križevaca u obilasku su posjetile nadvožnjak Križevci, vijadukt Carevdar, gradilište Lepavinu te most na Dravi.

Podsjetimo, riječ je o projektu vrijednom 350 milijuna eura, čiji se prihvatljivi troškovi sufinanciraju iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), a koji je uvršten na listu strateških projekata Republike Hrvatske. Projektom HŽ Infrastruktura nastavlja s modernizacijom koridora RH2 od Luke Rijeka preko Zagreba do državne granice s Republikom Mađarskom, odnosno s modernizacijom hrvatskoga dijela Mediteranskoga koridora, a samim time i jedinstvene Transeuropske prometne mreže (Trans-European Transport Network – TEN-T).

Projektom će se obnoviti i modernizirati kontaktna mreža i ostala elektroenergetska postrojenja te signalno-sigurnosni i telekomunikacijski uređaji, što će sve omogućiti postizanje brzine vlakova do 160 km/h. Trenutno se izvode radovi duž cijele dionice duge 42,6 kilometara, a na gradilištu je angažirano oko 350 radnika koji paralelno rade na otvorenoj pruzi te nadvožnjacima Križevci, Lepavina 2, Vuk, Danica, Šoderica, Sokolovac i Novo Drnje, vijaduktima Carevdar, Komari i Vojakovački Kloštar, na kolodvorskoj zgradi u Novom Drnju, stajalištima Majurec i Peteranec te na izgradnji željezničkoga mosta preko rijeke Drave u Botovu.

Obilazak 2. kolosijek pruge 8

Plan je nastaviti sa svim aktivnostima te u narednomu periodu započeti s radovima na pothodnicima Danica te na pothodnicima u stajalištu Vojakovački Kloštar i u kolodvoru Koprivnica.

Služba ureda župana


 

 

Pročitano 3450 puta