Alati za pristupačnost

  • Skaliranje sadržaja 100%
  • Veličina teksta 100%
  • Visina linije 100%
  • Prored između slova 100%
Ispiši ovu stranicu
27.06.2022.

Predstavljen ovogodišnji program županijskog Festivala žena iz ruralnih područja

IMG 9441


U prostorijama Županijske uprave danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji program Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije koji će se održati u sportskoj dvorani Osnovne škole „Prof. Blaž Mađer“ u Novigradu Podravskom u subotu, 2. srpnja u 18 sati. Tada će se ujedno promovirati i Monografija Festivala žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije 2011. - 2021., koja je izdana prošle godine, a dosad zbog epidemioloških okolnosti nije predstavljena javnosti.

Glavni organizator i inicijator Festivala je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, u suradnji sa županijskom Udrugom žena iz ruralnih područja, dok je suorganizator i domaćin Općina Novigrad Podravski. Također, dodajmo kako se Festival održava pod pokroviteljstvom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

Uime Županije konferenciji su prisustvovale pročelnice Melita Ivančić i Ljubica Belobrk Flamaceta, a pročelnica Ivančić u uvodu je naglasila posebnost ovog Festivala koji promovira vrijednost žena iz ruralnih područja:

IMG 9396quote desni 3Županija već godinama podržava ovaj jedinstveni Festival, kako financijski, tako i organizacijski, te zahvaljujem svima koji su zaslužni za njegovo održavanja. Naše su žene iz ruralnih područja doista vrijedne, posebne i čuvarice tradicijske baštine te nas veseli što će se na ovaj način imati priliku predstaviti javnosti. Pozivamo sve da nam se pridruže u subotu i podrže ih!

S obzirom na to da će se Festival ove godine održati u Novigradu Podravskom, uime domaćina manifestacije obratio se načelnik Općine Zdravko Brljek koji je kazao kako će Festival biti sjajna uvertira za srpanjsku proslavu Dana Općine Novigrad Podravski. Festival je poseban, ima svoj kontinuitet i šalje važnu poruku te za mještane predstavlja dodatnu dimenziju koja će se izvrsno uklopiti u ljetna događanja, istaknuo je Brljek te zahvalio Verici Rupčić na velikom angažmanu u organizaciji Festivala.

Ravnateljica OŠ „Prof. Blaž Mađer“ Lidija Peroš zahvalila je na prilici da ugoste Festival te je najavila i festival „Raspjevana Podravina“ koji će okupiti glazbenike amatere koji su nastupali u posljednjih pet godina.

Prisutnima se obratila i predstavnica Hrvatskih šuma Marina Slatina, jednog od sponzora Festivala, koja je naglasila da Hrvatske šume prepoznaju vrijednost festivala od samih početaka te da će i u buduće pratiti sve aktivnosti vezane uz Festival koje su od društvenog značaja.

IMG 9377

Detalje programa, kao i ovogodišnje novine, uime glavnog organizatora najavila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić te ujedno zahvalila Županiji, Općini Novigrad Podravski i sponzorima. Predsjednica Rupčić prvo se dotaknula teme Monografije, naglasivši kako je su kroz period od 10 godina održavanja Festivala prošli mnogo toga, od prvotne ideje, preko promjene naziva do cjelokupnog koncepta, a najteži dio je bio pronaći i animirati žene za sudjelovanje, obzirom da su često samozatajne.

quote desni 3Bilo nam je izuzetno važno da ostane zapisano za buduće generacije da su u našoj lijepo Podravini i Prigorju živjele , radile i stvarale mnoge marljive žene pune životne radosti, nadasve kreativne, svestrane i s mnoštvom posebnosti. U Monografiji je na 170 stranica kronološkim redom predstavljen Festival sa životnim pričama i fotografijama 110 sudionica“, istaknula je predsjednica Rupčić te dodala kako Festival nema natjecateljski karakter, što rezultira većim zadovoljstvom sudionica.

IMG 9438

Ciljevi Festivala, koji se održava 11. godinu, su promocija žena, jačanje njihovog položaja u društvu i poticanje umrežavanja, a projekt je jedinstven po tome što daje priliku ženama za pojedinačnu prezentaciju njihovog života, posebnosti i društvene aktivnosti.

quote desni 3Festival se provodi s ciljem afirmacije žena iz ruralnih područja i promocije različitosti života današnjih žena u ruralnim područjima, uz naglasak na promicanje ravnopravnosti spolova i ljudskih prava. Uz to, ciljevi su i razmjena znanja i iskustva među ženama te očuvanje tradicije i običaja našeg kraja. Bitna je svestranost i kreativnost žena kao i želja da sudjeluju na Festivalu, što je zapravo i jedini kriterij“, dodala je predsjednica Rupčić, pojasnivši kako će se, uz završnu priredbu Festivala žena iz ruralnih područja i promociju Monografije, održati i nastup pobjednika festivala „Raspjevana Podravina“. Također, Festival ima i humanitarni karakter te će u predvorju dvorane partnerska Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice imati izložbeni štand i prikupljati sredstva za svoje djelovanje.

Spomenimo kako ove godine sudjeluje 14 žena s područja naše županije, najrazličitijih profila, zanimanja i dobnih skupina od 39 do 77 godina, a ima i međunarodni karakter, obzirom da je jedna sudionica od Gradišća u Austriji.

Na kraju je predsjednica Rupčić uputila svima poziv za praćenje Festivala i podršku sudionicama, naglasivši kako okupljanje kreće već od 17 sati, kada će se moći razgledati štandovi i degustirati domaći proizvodi koje su žene pripremile.

IMG 9447

Sudionice Festivala ruralnih žena KKŽ 2022. godine: Ljubica Balaško iz Koprivnice, Danica Farkaš iz Gradišća u Austriji, Biserka Horvat iz Koprivničkih Bregi, Ana Ištvan iz Novigrada Podravskog, Jela Kovačić iz Podravskih Sesveta, Katarina Kozarić Šabarić iz Medvedičke, Katica Lončar iz Molvi, Nada Maričić iz Severovaca, Ana Pavlic iz Srednjeg Dubovca, Renata Šandrovčan iz Budančevice, Danijela Šantić iz Miholca, Ljiljana Šartaj iz Cvetkovca, Zdenkica Višak iz Selanca i Gordana Vrabelj iz Koprivničkog Ivanca.

Služba ureda župana


Pročitano 2858 puta