Alati za pristupačnost

  • Skaliranje sadržaja 100%
  • Veličina teksta 100%
  • Visina linije 100%
  • Prored između slova 100%
Ispiši ovu stranicu
17.09.2022.

Svečano proslavljen Dan križevačkih branitelja i 31. obljetnica oslobođenja vojnih objekata u Križevcima

IMG 5932


Svečanim programom danas je obilježen Dan branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 31. obljetnica oslobođenja vojnih objekata u Križevcima, a prisustvovali su mu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra obrane Branko Hrg, župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn sa zamjenikom Danijelom Šaško, brojni predstavnici braniteljskih postrojbi, udruga te zapovjednici, kao i drugi uzvanici.

Program je započeo svetom misom u crkvi sv. Ane, a zatim je formirana zajednička kolona predvođena braniteljima do spomen obilježja „Ponos branitelja – u znaku križa“.

Uslijedio je obilazak Spomen sobe u sklopu Gradske knjižnice „Franjo Marković“, čemu su, uz već spomenute dužnosnike, prisustvovali i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata general pukovnik Marijan Mareković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar, ravnateljica Knjižnice Marjana Janeš-Žulj, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KKŽ i predsjednik Odbora za branitelje Grada Križevaca Božo Lazar, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Križevci Zvonko Beljo, predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Dražen Gajski, predsjednik Udruge pripadnika ratne postrojbe Policije Križevci Željko Kemenović, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Križevci Katarina Dubravec, predsjednik Udruge 15. MPOAD Željko Topolovec, ratni zapovjednik tadašnje Policijske postaje Križevci Božidar Štubelj i ratni zapovjednik 4. bojne 117. brigade Vladimir Kolić.

IMG 5797

Na spomen obilježju „Ponos branitelja – u znaku križa“ pročitana su imena poginulih branitelja, a vijence i svijeće položile su predstavnici obitelji poginulih branitelja i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, zatim Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, delegacije Hrvatskog sabora, Vlade RH, Koprivničko-križevačke županije koju su činili župan Koren, zamjenik Ljubić i član Županijske skupštine Stjepan Peršin, Grada Križevaca i Kriznog stožera, općina, stranaka te Odbora za branitelje Grada Novske. Molitvu i blagoslov predvodio je župnik župe Presvete Trojice preč. Mihajlo Simunović.

IMG 5921

Na središnjem događanju proslave, u restoranu Vojarna, održana su prigodna obraćanja, a tom je prilikom, čestitavši Gradu Križevcima i križevačkim braniteljima ovu važnu obljetnicu, predsjednik Milanović kazao:

quote desni 3U Križevcima je započeta jedna velika hrvatska priča te je važno da svi zajedno ustrajemo u dokazivanju istine o važnosti i vrijednosti Domovinskog rata, zbog 37 vaših sugrađana koji su, uz brojne druge, položili svoje živote. Naša su prava pretočena u državu upravo zahvaljujući žrtvi branitelja i to treba neprestano ponavljati i biti ponosan. Na nama je da se s energijom i strašću borimo za vrijednosti koje su nam ostavili, za naše samopoštovanje i naš identitet jer je nama samima najviše stalo do naše zemlje. Hvala vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku.“

Župan Koren također je izrazio zahvalnost svim braniteljima koji su svoje živote utkali u temelje naše države, istaknuvši:

quote desni 3Osjećamo se ponizno u prisustvu naših branitelja i članova njihovih obitelji te nastojimo očuvati sjećanje na njih i na sve što su učinili za našu slobodu i samostalnost. To je najmanje što možemo učiniti, a mislim da se svi slažemo kako se ovaj prostor bivše vojarne nije mogao bolje iskoristiti. Ovdje ima toliko novih sadržaja koji daju dodatnu vrijednost žrtvi naših branitelja. Zadovoljstvo mi je što smo se okupili i odali priznanje ljudima koji su zaslužni za sve ono što danas imamo, a želja nam je da nastavimo graditi budućnost u zajedništvu i slozi.

IMG 6057

Gradonačelnik Rajn je kazao kako su se križevački branitelji zlatnim slovima upisali u povijest Grada te dodao:

quote desni 3Hrabrost koju su pokazali križevački branitelji nadilazi granice mogućeg. Sve ih je krasilo goruće srce i ljubav prema obitelji, gradu i domovini. Vi ste naši heroji i zaslužili ste uređenu državu u kojoj će naša djeca imati sretnu budućnost.“

Izaslanik predsjednika Vlade i ministra obrane Hrg je također uz čestitke kazao:

quote desni 3Križevci su prepoznati od strane Vlade kao idealno mjesto za realizaciju brojnih programa i projekata koji su pokazali koliko se učinkovito može iskoristit prostor bivših vojarni. Ovdje sada odzvanja dječji smijeh, ljudi rade i stvara se nešto novo. Vjerujem da su branitelji zadovoljni kada vide takva ulaganja i još jednom im zahvaljujem na svemu što su učinili za našu državu.“

Prigodnim riječima obratili su se i predsjednik tadašnje Općine Križevci Stjepan Palijan, ratni zapovjednik tadašnje Policijske postaje Križevci Božidar Štubelj i saborski zastupnik Mišel Jakšić.

Nakon obraćanja upriličena je svečana dodjela odlikovanja predsjednika Milanovića, a za svoj poseban doprinos primili su ih Mate Babić, Željko Beroš, Mladen Boltek, Damir Čerić, Nebojša Parazajda i Darko Pukec.

Spomenimo i kako je glazbenim nastupima svečanost uveličala učenica Srednje glazbene škole Alberta Štrige Križevci Klara Prosenečki, i to izvedbama hrvatske himne i skladbe Domovini i ljubavi, Ivan pl. Zajca.

Služba ureda župana


Pročitano 1199 puta