Alati za pristupačnost

  • Skaliranje sadržaja 100%
  • Veličina teksta 100%
  • Visina linije 100%
  • Prored između slova 100%
Ispiši ovu stranicu
01.10.2022.

Čestitka povodom Međunarodnog dana starijih osoba

old people 616718 1280


Na Međunarodni dan starijih osoba prisjećamo se cjelokupnog doprinosa starijih u izgradnji suvremenog društva, a njihovo znanje i iskustvo dragocjeni su izvori znanja i mudrosti. Dragi umirovljenici, u ime županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi, svima Vama našoj vrijednoj generaciji diljem Koprivničko-križevačke županije, čestitam Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada, koji se prvi put obilježio 1. listopada 1991. godine odlukom Ujedinjenih naroda, s ciljem da se naglasi važnost starijih osoba kao najvažnijeg elementa svakog društva, tj. da se potakne djelovanje društva u korist starijih osoba, donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života starijih osoba, pružanja podrške u ostvarivanju svih njihovih prava iz sustava pravne, zdravstvene i socijalne zaštite te očuvanja njihovih životnih tradicija i običaja.

Obilježavanjem dana posvećenih starijim osobama, ali i tijekom cijele godine, važno je podići svijest u javnosti o izazovima i problemima s kojima se stariji ljudi svakodnevno susreću, kako bismo smanjili njihovu marginaliziranost i izoliranost te donijeli adekvatne mjere protiv njihova zapostavljanja i siromaštva. Prigoda je to da progovorimo o našim sugrađanima, koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike često vrlo teški.

Svjesni činjenice da živimo u teškim vremenima ekonomske, gospodarske, zdravstvene i socijalne krize, koje je prouzročila pandemija bolesti COVID-19, te agresijom i nametnutim ratom Rusije na Ukrajinu, kada troškovi života, cijene hrane, energenata (nafte, plina) lete u nebo, a inflacija od 12,3 posto, još više otežava i onako tešku situaciju, kojom se naši umirovljenici susreću tijekom cijele godine. Slabo zdravlje, visoke godine, zapostavljenost, siromaštvo, male mirovine i ovisnost o drugima izvan obitelji u zadovoljavanju primarnih potreba, pogoršava i onako težak život najranjivije skupine naših umirovljenika.

Upravo na tragu ovakvih razmišljanja, poduzeli smo velike napore i sve svoje aktivnosti usmjerili na provođenje  mjera u cilju poboljšanja života naših umirovljenika uz veliku podršku Koprivničko-križevačke županije, čime želimo vratiti našim umirovljenicima:

  • Izgubljeno dostojanstvo
  • Materijalno-socijalnu sigurnost
  • Poštovanje i uključenost u društvene tokove
  • Primjereno blagostanje u okvirima materijalnih mogućnosti društva

Sve to je prepoznala i Izvršna vlast Koprivničko-križevačke županije koja uz vrlo dobru i organiziranu zdravstvenu i socijalnu skrb, gerontološku skrb, pomoć u kući prihvatila je i dio nadgradnje (financijska pomoć Udrugama umirovljenika, subvencioniranje dijela troškova umirovljenika-korisnika  u Domovima koji nisu subvencionirani od strane države, subvencioniranje međumjesnog autobusnog prijevoza umirovljenika uz plaćanje 20 posto od redovne cijene te najnovije pružanje palijativne skrbi i izgradnja Centra palijativne skrbi u sklopu OB Tomislav Bardek Koprivnica, na području naše županije.

S obzirom da su ove teme od životnog značaja za nas umirovljenike, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba i u cilju informacija o poduzetim aktivnostima Savjeta za umirovljenike i starije osobe, organizirali smo održavanje tribina u sva tri grada naše županije i to:

Križevci     30.09.2022, u 10 sati  -  UDRUGA MATICE UMIROVLJENIKA

                                                                 KRIŽEVCI,  Ul. Josipa Buturca 1.

Koprivnica 1.10.2022, u 9,30 sati – UDRUGA MATICE UMIROVLJENIKA

                                                                 KOPRIVNICA, Frana Galovića 4.

Đurđevac   3.10.2022.u 10 sati   -  DOM MLADEN MARKAČ

                                                                 ĐURĐEVAC, Grkinska ul. 47.

Tema savjetovanja je REFORMA OBITELJSKIH MIROVINA, S OSVRTOM NA PAKET MJERA RH, a prezentirat će ju član županijskog Savjeta za umirovljenike Željko Šemper.

U nadi, a nada uvijek postoji, da ćemo i ove teškoće s kojima se susrećemo nekako preživjeti, još jednom Vam čestitam Međunarodni dan starijih osoba, sa željom da ga provedete u sreći i zadovoljstvu u krugu svojih obitelji i svojih najmilijih.

Predsjednik Savjeta za umirovljenike i starije osobe KKŽ
Željko Pintar

Pročitano 936 puta