Alati za pristupačnost

  • Skaliranje sadržaja 100%
  • Veličina teksta 100%
  • Visina linije 100%
  • Prored između slova 100%
Ispiši ovu stranicu
01.12.2022.

Županija u protekloj godini zabilježila najveći porast u izdvajanju sredstava za obrazovanje

collage 1 800x800 equal


Koprivničko-križevačka županija u prošloj je godini zabilježila najveći porast u izdvajanju sredstava za obrazovanje u odnosu na godinu ranije između svih hrvatskih županija, pokazala je analiza podataka konsolidiranih proračuna za 2021. godinu koju je proveo portal župan.hr.

Koprivničko-križevačka županija tako je za obrazovanje u konsolidiranom proračunu za 2021. godinu izdvojila 40,79 posto proračuna i prema financijskim izdvajanjima nalazi se u top pet hrvatskih županija u društvu s Osječko-baranjskom, Splitsko-dalmatinskom, Zagrebačkom te Krapinsko-zagorskom županijom. Što se tiče trenda povećanja sredstava u odnosu na 2020. godinu, naša je Županija u 2021.godini povećala sredstva za čak 31,32 posto te se nalazi na prvom mjestu u toj kategoriji, a slijede Ličko-senjska, Vukovarsko-srijemska, Međimurska i Osječko-baranjska županija.   

Kao jedan od svojih strateških ciljeva, Županija izdvaja značajna sredstva za ulaganje u obrazovanje, a proteklih su godinu dana obilježile nikad veće investicije u tom području.  Županija je u suradnji s općinama izgradila školske sportske dvorane vrijedne preko 80 milijuna kuna – dvorane su izgrađene  u Svetom Petru Orehovcu, Svetom Ivanu Žabnom, Kalinovcu, Rasinji i Kloštru Podravskom te će značajno doprinijeti većoj kvaliteti nastave i sportskih aktivnosti, ali i razvoju lokalnih zajednica.

Otvorenje dvorane Rasinja 33

Uz velika kapitalna ulaganja priprema za novi investicijski ciklus

U Koprivnici i Đurđevcu na otvorenje čekaju i dograđene Obrtnička te Strukovna škola u sklopu Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije vrijednog preko 73 milijuna kuna što je ključan korak za reformu strukovnoga obrazovanja koji će donijeti nova zanimanja, suvremenu opremu, veće smještajne kapacitete, dodatno educirane nastavnike, više konkretne prakse i veću suradnju s poslodavcima te lakši ulazak učenika na tržište rada. Županija dakle stvara novu i modernu obrazovnu paradigmu u strukovnom obrazovanju i kontinuirano radi na poboljšanju materijalnih uvjeta u školstvu, podižući kvalitetu obrazovanja na još veću razinu, što je iskazano i u usvojenom županijskom Proračunu za 2023. godinu.  

Uz navedene kapitalne projekte, planira se i novi investicijski ciklus u obrazovnu infrastrukturu pa će se tako projektirati školski objekti - nova zgrade Srednje škole Koprivnica (projekt je odobren u okviru natječaja Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije MRRFEU u vrijednosti  266.700,00 EUR) i Učenički dom Koprivnica koji je također prijavljen na MRRFEU pri čemu je vrijednost projektiranja 97.800,00 EUR.

received 1218455295299377

Nastavit će se i projekt postavljanja fotonaponskih elektrana na školskim objektima  u vrijednosti 524.924,00 EUR pa će tako nakon osnovnih škola u Kalniku, Kalinovcu i Sokolovcu fotonaponske elektrane dobiti i osnovne škole u Goli, Legradu, Svetom Petru Orehovcu, Kloštru Podravskom, Molvama te Srednja škola u Koprivnici i Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevcima.

U planu obnove školskih igrališta, za stipendije se izvaja 1,2 milijuna kuna

Što se tiče investicija u školsku infrastrukturu kroz iduću su godinu planirane obnove igrališta Srednje škole Koprivnica te igrališta u Križevcima i Đelekovcu, završit će se i dogradnja Područne škole Miholec, a planira se i prijava projekata dogradnje školskih objekata na Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Nastavlja se i s projektima osiguravanja školske prehrane i pomoćnika u nastavi ukupne vrijednosti preko 3,5 milijuna kuna, obuka neplivača za učenike 18 osnovnih škola kojima je osnivač Županija, a povećat će se i sredstva za Centre izvrsnosti koji djeluju u  sva tri grada na području županije.

Kontinuirani rast ulaganja nije zaobišao niti sustav visokog obrazovanja pa je tako Županija u akademskoj godini 2022./2023. povećala broj korisnika stipendija s 80 na 100 te iznos stipendije sa 700 na 1.000 kuna.  Spomenimo na kraju kako se model dodjele stipendija iz županijskog Proračuna provodi već sedmu godinu zaredom, a od početnih 20 stipendija u ak. godini 2016./2017. danas stipendiju prima sto studenata na godišnjoj razini za što će izdvojiti 1,2 milijuna kuna što će uvelike pomoći u nastojanju da se na području županije poveća broj visokoobrazovanih osoba, posebice u deficitarnim zanimanjima.

Služba ureda župana

 

Pročitano 644 puta