Alati za pristupačnost

  • Skaliranje sadržaja 100%
  • Veličina teksta 100%
  • Visina linije 100%
  • Prored između slova 100%
Ispiši ovu stranicu
31.01.2023.

Koprivnička bolnica dobila novi uređaj za mamografija vrijedan 186 tisuća eura

IMG 0753


Danas je u prostorima Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ u Koprivnici održao svečano predstavljanje uređaja za mamografiju najnovije generacije vrijednog oko 186 tisuća eura, koji je i službeno započeo s radom.

Kao što je pojasnio ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić, riječ je o uređaju za mamografiju s tomosintezom koji će unaprijediti dijagnostiku i rano otkrivanje tumora dojke, a u potpunosti je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva. Također je pojasnio kako je stari mamograf punih 11 godina ispunjavao svoju zadaću, a godišnje se obavljalo oko tri tisuće pretraga od čega se dio odnosio na provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke te dio na redovnu dijagnostiku.

IMG 0708

quote desni 3Trenutno je lista čekanja za mamografiju sedam dana, no nakon početka rada novog uređaja u potpunosti bi se trebala dokinuti. Sudjelovanje naše ustanove u Nacionalnom preventivnom programu nastavlja se zahvaljujući novom mamografu, a suvremenu dijagnostiku zahtijevaju i ostali programu koje provodimo. Zahvaljujem Ministarstvu zdravstva, ali i našem osnivaču Županiji na kontinuiranoj podršci u realizaciji svih programa i aktivnosti, a glavni nam je cilj pružiti građanima kvalitetne zdravstvene usluge“, naglasio je ravnatelj Devčić te govorio i o planovima za 2023. godinu koji se odnose se na četiri ključna projekta – dovršetak energetske obnove centralne bolničke zgrade, izgradnju Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, rekonstrukciju i dogradnju bolničke ljekarne te projekt Edukacijsko-drenažnog centra.

IMG 0720

Zadovoljstvo početkom rada novog uređaja izrazio je i župan Darko Koren, dodavši:

quote desni 3Ništa ne znače ni zgrade ni oprema ako nemamo kvalitetne i kompetentne ljude koji svime upravljaju. Nastojimo se i s tom problematikom uhvatiti u koštac malim koracima koji, uvjeren sam, ipak doprinose rješavanju najvažnijeg problema hrvatskog zdravstva, a to je nedostatak stručnog kadra. Upravo zato sufinanciramo kamate na stambene kredite liječnika kako bi taj najveći problem pokušali umanjiti. Treba istaknuti da je u bolnički sustav u posljednjih 15 godina uloženo blizu 30 milijuna eura, kako se trenutno odvijaju projekti čija se vrijednost penje do 10 milijuna eura, a planira se i Centar za palijativu također vrijedan oko 10 milijuna eura te brojni drugi projekti. Sve su to ogromni koraci koji su itekako doprinijeli kvaliteti zdravstvenog sustava. Zahvaljujem ravnatelju bolnice i ravnateljima županijskih zdravstvenih ustanova te svim djelatnicima na marljivom radu i entuzijazmu kako bi naši stanovnici imali najbolju medicinsku uslugu“, poručio je župan te zahvalio resornom ministarstvu što prati potrebe bolnice i ostalih zdravstvenih ustanova.“

IMG 0733

Čestitkama se pridružio i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić koji je kazao kako je ova investicija primjer najkvalitetnijeg ulaganja u zdravstvo, ujedno pojasnivši kako se Nacionalnim programom ranog otkrivanja karcinoma dojke godišnje pregleda oko 150 tisuća žena, dok je dosad detektirano malo manje od sedam tisuća oboljenja.

quote desni 3Preventivni programi koje provodimo spašavaju živote i zahvaljujući njima, kao i napretku u liječenju i kvalitetnoj opremi, smrtnost od karcinoma dojke u Hrvatskoj pala je za 20 posto. Prva smo zemlja u Europskoj uniji koja je pokrenula program ranog otkrivanje raka pluća koji već sada pokazuje značajne rezultate te ćemo i nadalje ulagati u prevenciju i rano otkrivanje malignih bolesti. Pohvaljujem Upravu i djelatnike koprivničke bolnice, ali i Županiju kao osnivača, jer zgrade i oprema ne znače ništa bez educiranih i visokomotiviranih kadrova. U ovoj je ustanovi potrebno istaknuti kvalitetno upravljanje i dugoročno planiranje, što se prvenstveno vidi kroz projekt Centra za palijativnu skrb koji je primjer suradnje Vlade Republike Hrvatske i lokalne zajednice u brizi za građane. Pohvaljujem vas i na digitalizaciji bolničkog sustava te ulaganje u edukaciju te vam želim mnogo uspjeha u daljnjem radu“, dodao je državni tajnik Bašić.

Spomenimo da su svečanom otvorenju prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijski pročelnici Melita Ivančić, Maja Blažek i Darko Masnec, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Bolnice, zamjenica ravnatelja Biljana Marković, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Željko Odobašić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Ružica Evačić, ravnateljice županijskih zdravstvenih ustanova Draženka Vadla, Mirjana Hanžeković i Zlatica Kučko Gudelj, djelatnici Bolnice te vlč. Davor Šumandl, dušebrižnik Bolnice, koji je i blagoslovio novi uređaj.

Služba ureda župana

Pročitano 2459 puta