Inin Zeleni pojas odabrao projekt „Dječji priručnik za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada“

Projekt Udruge za održivi razvoj Hrvatske „Dječji priručnik za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada“ odabran je za realizaciju između stotinjak prijava u sklopu programa  Zeleni pojas – natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2017. u organizaciji Ine – Industrije nafte, d.d.

Povodom početka sufinanciranja projekta, predsjednik Udruge Matija Hlebar istaknuo je: „Ponosan sam što je stručna natječajna komisija prepoznala vrijednost UZOR-ovog originalnog rješenja za odgoj i obrazovanje djece za održivi razvoj na temu prepoznavanja i razvrstavanja otpada. Osobito me raduje što ponovno svjedočimo da je i u Hrvatskoj moguće povezati društvene interese civilnog i poslovnog sektora oko dobrog cilja kakav je odgoj i obrazovanje djece za održivi razvoj.“

Projekt će obuhvatiti sufinanciranje odgoja i obrazovanja djece za održivi razvoj na temu prepoznavanja i razvrstavanja otpada u lokalnoj zajednici. Provedba projekta odvijat će se u dječjim vrtićima i osnovnim školama pomoću Dječjeg priručnika te dječjih eko otoka, koji se sastoje od kompleta sedam dječjih eko kutija s originalnim dječjim likovima: Vila Papirica, Petko Peti, Bocko Boca, Limenko Lim, Straško Strašić, Lovac na munje i Bio Vrtlarica. UZOR-ov dječji eko otok služi za razvrstavanje i odvojeno sakupljanje sedam vrsta otpada u vrtićima i osnovnim školama – papira, plastike, stakla, metala, tekstila, baterija i biootpada.

Aktivnostima koje se provode u sklopu projekta, poput informiranja, odgoja i obrazovanja djece na temu prepoznavanja i razvrstavanja otpada omogućuje se:

  1. Podizanje ekološke svijesti djece na takvu razinu da u svakoj prilici znaju prepoznavati i razvrstavati sve vrste otpada s kojima se susreću i
  2. Uspostava održivih dječjih sustava za gospodarenje otpadom u vrtićima i osnovnim školama.

Projekt je započeo u siječnju ove godine, a završetak se planira u prosincu.

Služba ureda župana