Izložba fotografija – plakata u izlozima Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ povodom Dana kulturne baštine i 12. Međunarodnog festivala folklora „Iz bakine škrinje“

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica uključuje se izložbom fotografija-plakata u promociju Dana kulturne baštine i 12. Međunarodnog festivala folklora „Iz bakine škrinje“, koji će od 19. do 23. srpnja 2018. godine Podravinom i Prigorjem pronijeti ljepote različitih tradicija i kulturne baštine šest zemalja – Makedonije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske.

U Europskoj  godini kulturne baštine Međunarodni festival folklora je proširen programom Dani kulturne baštine koji stavlja naglasak na vrijednosti koje su nam u naslijeđe ostavili naši preci. Kako bi se i građani upoznali s važnošću čuvanja tradicije i svoje kulture, u izlozima Knjižnice  izložene su fotografije-plakati koji prikazuju tradicijsku baštinu Podravine: ivanečki vez koji je  zaštićeno nematerijalno dobro Republike Hrvatske i kolo koje je simbol zajedništva, cikličkog kretanja te kretanja sunca, kao i mladosti i ljepote koje tradiciju čine još atraktivnijom. U izlozima trgovina u centru Koprivnice također je postavljeno nekoliko etno kutaka koji prikazuju nematerijalna kulturna dobra: umijeće izrade bregofske pite, peteranjski šlingeraj i drvene igračke te tradicijski nakit.

Organizatori izložbe iz Folklornog ansambla “Koprivnica” poručuju kako je tradicijska kultura budućnost naše kulture i onoliko koliko jedan narod poznaje, poštuje i ulaže u svoju kulturu, u toj će mjeri egzistirati čuvajući svoj lokalni i nacionalni identitet. Kultura obogaćuje duh, zbližava ljude i briše sve granice.

Na 12. Međunarodnom festivalu folklora koji će se ove godine održati 20. srpnja u Đurđevcu u Domu kulture s početkom u 20 sati te 21. srpnja u Koprivnici u Domu mladih u 20 sati, svoju će bogatu kulturnu baštinu prezentirati ansambli iz šest zemalja – Slovačke, Makedonije, Mađarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Pokrovitelj Festivala je Koprivničko-križevačka županija, kao i Savez Alpe Jadran, a svoj su doprinos dali i županijska Turistička zajednica, gradovi Koprivnica i Đurđevac, đurđevačka Turistička zajednica, Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica, Dom za starije i teško bolesne osobe Senior Care Križevci te brojni sponzori.

Služba ureda župana