Koprivničko-križevačka županija peti dan bez novozaraženih COVID-19 infekcijom, očekuje se odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o otvaranju tržnica  

U Koprivničko-križevačkoj županiji peti dan za redom nema novooboljelih od bolesti COVID-19, izvijestio je danas, nakon održane koordinacije užeg dijela županijskog Stožera civilne zaštite, načelnik Stožera Ratimir Ljubić napomenuvši kako se od ukupno 16 oboljelih samo dvije osobe liječe u bolnici, petero ih je otpušteno u kućnu samoizolaciju, a devet je osoba od početka dijagnoze na kućnom liječenju u samoizolaciji.

Vijesti su pozitivne i nadamo se kako će tako ostati i dalje. Ključno je da nastavimo s odgovornim ponašanjem  i pridržavamo se uputa te da nas ovo lijepo vrijeme ne zavarava ili potakne na druženja jer koronavirus je i dalje prisutan“, istaknuo je načelnik Ljubić pozvavši sve građane na oprez i poštivanje pravila socijalnog distanciranja te održavanja higijene.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla kazala je kako je zdravstveno stanje svih pacijenata pozitivnih na COVID-19 infekciju dobro te kako će jedna osoba biti primljena u bolnicu s kućnog liječenja iz predostrožnosti.

 „Mjere koje provodimo su očigledno uspješne što govori i malen broj osoba pozitivnih na koronavirus. Zahvaljujem se svim građanima koji se pridržavaju svih uputa te pozivam da i dalje tako nastave jer mjere održavanja distance, higijenskog standarda i dezinfekcije prostora su vrlo jednostavne, a tako učinkovite i njima možemo pobijediti epidemiju. Apeliram i na one koji se planiraju vratiti iz inozemstva na praznike da budu svjesni kako će po dolasku morati u samoizolaciju na 14 dana, dakle bolje je da pričekaju bolja vremena za druženja“, istaknula je ravnateljica Vadla.

Iz koprivničke bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ sutra će biti otpuštene dvije pacijentice u kućnu samoizolaciju, a jedna će osoba u toku današnjeg dana biti zaprimljena zbog pojačanih simptoma, izvijestio je ravnatelj Mato Devčić.

U samoizolaciji nema zdravstvenih djelatnika iz koprivničke bolnice što pokazuje da smo sačuvali naš zdravstveni sustav od ulaska virusa. Svi zaposlenici su adekvatno opremljeni, postupamo sukladno protokolima i dalje ćemo inzistirati na svim mjerama zaštite. Što se tiče zbrinjavanja onkoloških i bolesnika, sustav primanja pacijenata nije stao već i dalje funkcionira prema svim propisanim standardima. Kontinuirano se provodi bolničko liječenje potrebnim terapijama u dnevnoj bolnici te operacijski zahvati, dakle ta skupina bolesnika ima sveobuhvatnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. Uspostavili smo i suradnju s klinikom za karidokirurgiju Magdalena iz Krapinskih Toplica, gdje će se zbrinuti pacijenti koji pretrpe akutni infarkt miokarda. Do sada smo u posljednjih mjesec dana na taj način srećom morali zbrinuti samo jednog pacijenta“, kazao je ravnatelj Devčić.

Ravnatelj Policijske uprave Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac kazao je kako se sustav e-propusnica uhodava te da problema ima sve manje.“Tijekom protekla 24 sata kontrolirali smo 640 propusnica i u samo četiri slučaja smo zatekli građane koji nemaju važeću propusnicu. Pod mjerom samoizolacije je 494 građana, kontroliramo poštivanje mjera i do sada je zabilježeno 39 kršenja od čega su četiri osobe mjeru prekršile po dva puta“, naglasio je načelnik Štimac.

Ovih se dana očekuje i odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o otvaranju tržnica, izvijestio je načelnik Ljubić, dodavši kako je županijski Stožer nakon provjere uvjeta zahtjev uputio prema nacionalom Stožeru.

Na području županije propisane uvjete zadovoljavaju Koprivnica, Križevci, Đurđevac i Virje. Nadam se da će tijekom dana nacionalni Stožer donijeti odluku o puštanju u rad tržnica te da će one već sutra proraditi. Apeliram na građane da odlazak na tržnice shvate ozbiljno te da se ponašaju kao i kod odlazaka u trgovinu poštujući sve mjere održavanja razmaka i higijene. To nikako nisu mjesta okupljanja“, istaknuo je načelnik Ljubić.

Na kraju konferencije za medije, građanima je upućena molba da nastave s odgovornim ponašanjem posebice u blagdanskom tjednu te da izbjegavaju druženja kako bi i dalje uspješno upravljali ovom epidemiološkom situacijom te ostali na postojećem broju zaraženih.

Služba ureda župana