Ljekarne Koprivnica proslavile 72. obljetnicu postojanja te 68. obljetnicu djelovanja kao samostalna zdravstvena ustanova

Ljekarne Koprivnica u četvrtak, 7. prosinca svečano su obilježile 72. obljetnicu postojanja te 68. obljetnicu djelovanja kao samostalne zdravstvene ustanove Koprivničko-križevačke županije.

Ravnatelj Ljekarni Koprivnica Dragutin Korošec predstavio je povijest i djelovanje ustanove kroz godine, kazavši kako zahvaljujući odličnoj suradnji i podršci osnivača danas u svom sastavu broje pet ljekarničkih jedinica – dvije u Koprivnici i po jednu u Sokolovcu, Drnju i Rasinji.

S osam zaposlenih, koliko je bilo kada sam došao na mjesto ravnatelja, danas ih brojimo 22, a uz to smo imali i 43 pripravnika. Nedavno smo zaposlili i dvije osobe s invaliditetom, što smatramo pravim zadovoljstvom u doprinosu zajednici.“, kazao je ravnatelj Korošec dodavši kako je ljekarnička jedinica u Ulici Braće Radić u Koprivnici, koja je prije dvije godine vraćena iz zakupa, najuspješnija po ostvarenom prometu.

Iako, zahvaljujući poslovnim partnerima, pacijentima omogućavaju potrebne lijekove na vrijeme, ustanova se ipak susreće s nekoliko problema. Ravnatelj je pojasnio: „Najveći problem je neplaćanje, premda posljednjih mjeseci vidimo pozitivne pomake, a trenutno je to od 120 do 150 dana. Drugi problem je promjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o javnoj nabavi, koji ljekarničke ustanove, za razliku od privatnih ljekarni, stavlja u situaciju da moraju provoditi javnu nabavu lijekova. Kada se novi lijek pojavi na tržištu to znači proces od najmanje tri mjeseca tijekom kojih ne možemo lijek naručiti, dok privatne ljekarne mogu, što onda stvara gubitke.“

U ime osnivača Koprivničko-križevačke župaije obratio se župan Darko Koren, koji je ravnatelju i zaposlenicima čestitao na važnim obljetnicama te poručio kako su njihovi rezultati dokaz da ljekarnička djelatnost u javnom sustavu može uspješno djelovati.

„Ustanova Ljekarne Koprivnica svake nas godine iznenadi viškom prihoda nad rashodima što govori u prilog tome da, untoč investicijama, problemima sustava i naplate, i više nego pozitivno posluju. Ova ustanova jedna je od najuspješnijih u zdravstvenom sustavu i doista mogu reći kako je njezin razvoj premašio naša očekivanja kada smo prije više od deset godina pokrenuli ciklus ulaganja u ljekarničku djelatnost. Čestitam na svim ostvarenim postignućima, kao i na povećanju dostupnosti ljekarničke usluge na području Županije te želim mnogo uspjeha u daljnjem djelovanju.“, kazao je župan.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja te ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova i poslovni partneri, a nakon razgledavanja uređenih prostora Ljekarni Koprivnica, upriličeno je zajedničko druženje.

Služba ureda župana