Ministar državne imovine Goran Marić na radnom sastanku u Županijskoj upravi

Ministar državne imovine Goran Marić, zajedno s pomoćnicom Ivanom Pintar, u utorak, 5. lipnja boravio je u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji gdje je održao radni sastanak sa županom Darkom Korenom i predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Tema sastanka bilo je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz nekretnine na području Županije koje su u vlasništvu Republike Hrvatske, kao i novosti u Zakonu o upravljanju državnom imovinom, a gradonačelnici i načelnici općina tom su prilikom ministru predstavili problematiku svojih jedinica lokalne samouprave.

Rješavanje dugogodišnjih neriješenih problema državne imovine na ovom području pomoći će realizaciji planiranih projekata važnih za poboljšanje kvalitete života naših građana“, kazao je uvodno župan te podsjetio na najvažnije projekte vezane uz državnu imovinu koji se odnose na Županiju. Što se tiče Zakona o upravljanju državnom imovinom, Županija se aktivno uključila u njegovo donošenje kroz Radnu skupinu za pravna pitanja Hrvatske zajednice županija te time dala značajan doprinos.

Župan je zatim ministru zahvalio na posjetu i dosadašnjoj suradnji, dodavši: „Županija i predstavnici jedinica lokalne samouprave izražavaju veliko zadovoljstvo novim Zakonom koji je svojevrsna decentralizacija upravljanja državnom imovinom, a kroz neke od svojih članaka rješava većinu dosadašnjih problema. To je jedna od najvažnijih reformi sustava upravljanja državom te mogu prenijeti razmišljanja svih sudionika sastanka koji su zaključili kako je to velik iskorak u razvoju hrvatskog društva, čije su sastavnice županije, gradovi i općine. Naime, ako najmanja sredina riješi neki problem, država je riješila taj problem, a ovim će se Zakonom mnogi procesi pojednostaviti, ubrzati i olakšati te će se omogućiti još učinkovitije djelovanje kako Ministarstva, tako i na regionalnoj i lokalnoj razini.“

Ministar je uzvratio zahvale na uspješnom sastanku, kazavši kako će novi Zakon uskoro stupiti na snagu, a jedinicama regionalne i lokalne samouprave donijet će mnoge prednosti. Glavni cilj je aktiviranje zapuštene imovine te da od nje imaju koristi i državni proračun, kao i proračuni jedinica regionalne i lokalne samouprave.

Novi zakon je od nacionalnog interesa i bit će poticaj za gospodarsku renesansu cijele Hrvatske, a njime će se riješiti mnogo predmeta u odnosima s jedinicama lokalne samouprave o kojima smo i danas razgovarali. Zakon će biti alat za reanimaciju imovine, pomoći će ulaganjima u investicijske aktivnosti i poduzetničkoj klimi te utjecati na zapošljavanja i ostanak mladih u Hrvatskoj. Moram reći i kako me iznimno vesele ovakvi sastanci jer direktnim kontaktom možemo dosta toga riješiti te planiramo model radnih sastanaka i ubuduće provoditi.“, poručio je ministar, dodavši kako žele nastaviti ovako uspješnu suradnju.

Prezentirajući novi Zakon, ministar je pojasnio kako jedinice lokalne i regionalne samouprave imaju rok do 31. prosinca 2019. godine za podnošenje zahtjeva za upis vlasništva nad državnom imovinom, a odnosi se na škole, domove zdravlja, bolnice i druge ustanove koje se koriste u obrazovne i zdravstvene svrhe, groblja, mrtvačnice, spomenike, parkove, dječja igrališta, sportsko-rekreacijske objekte, sportska igrališta, društvene i vatrogasni domove i slično. Nakon što podnesu zahtjev, od Ministarstva će dobiti tabularnu izjavu da se mogu uknjižiti na tu imovinu.

U ime gradonačelnika, obratio se gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je pohvalio dinamiziranje državne imovine te istaknuo kako se novim Zakonom otvaraju vrata za prevladavanje mnogih problema s nekretninama i stavljanje projekata u funkciju.

Nakon sastanka, ministar je s načelnikom Općine Gola Stjepanom Milinkovićem potpisao ugovor kojim država daruje svoje zemljište Općini, a riječ je o prostoru na kojem se nalazi odlagalište otpada „Hintov“. Darovnim ugovorom otvara se mogućnost apliciranja Općine za europska sredstva koja će omogućiti sanaciju odlagališta te gradnju sortirnice, a načelnik Milinković pritom je izrazio veliku zahvalnost Ministarstvu na realiziranom projektu.

Sastanku su, uz pripadnike jedinica lokalne samouprave, prisustvovali i saborski zastupnici s područja Koprivničko-križevačke županije Damir Felak i Mladen Mađer, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, predstojnik Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Tihomir Kvakarić, zamjenik župana Ratimir Ljubić, direktor HGK Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać, rukovoditelj poslovnih funkcija u tvrtki Piškornica – sanacijsko odlagalište d.o.o. Marijan Blažok te pročelnici županijskih upravnih tijela.

Služba ureda župana