Na kavi s novinarima župan predstavio aktivnosti Županijske uprave

Župan Darko Koren održao je tradicionalnu kavu s novinarima na kojima se osvrnuo na provedene projekte i aktivnosti u proteklom razdoblju.

Ono što kontinuirano naglašavamo kao prioritete to su naše aktivnosti vezane uz školstvo i zdravstvo. Nekako procjenjujemo da je ovo razdoblje više možda bilo fokusirano na zdravstveni sektor,“ započeo je župan te naglasio kako je proteklo razdoblje obilježilo preuzimanje osnivačkih prava nad koprivničkom bolnicom.

Dodao je kako gubitak bolnice ne utječe na financijsko poslovanje Koprivničko-križevačke županije te kako namjerava poduzeti određene aktivnosti da se bolnički sustav ne sagledava kroz poslovanje Županijske uprave: „Samo proračun bolnice koje je na razini između 170-180 milijuna kuna, on je img_5994mdio  tog našeg Proračuna. Ako tome pridodamo još ostale naše zdravstvene ustanove onda je to 67 posto. Dakle, mi smo odgovorni za proračun od 407 milijuna kuna u kojem je sadržano 67 posto vanjskog proračuna na kojeg mi utjecaj nemamo jer mi ne upravljamo proračunima zdravstvenih ustanova u cijelosti.“

Osim na preuzimanje bolnice, osvrnuo se i na nedavno potpisane Sporazume o provođenju programa „Pomoć u kući starijim osobama“ koji su potpisani s Klubom za starije „Mariška“, Gradskim društvom Crvenog križa Križevci i jedinicama lokalne samouprave, a kojim će se osigurati plaće za gerontodomaćice te popratni materijalni troškovi:

Od 2009. do 2016. godine osigurali smo gotovo 6 milijuna kuna, a općine i gradovi 3,6 milijuna kuna za tu djelatnost i to je po meni kad govorimo o tom nekakvom socijalnom segmentu, uz samu našu ustanovu Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica i sve ono što pružamo u drugim područjima, izuzetno velika uloga i ulaganje i smatramo da smo u tom segmentu socijalne skrbi našeg stanovništva prilično aktivni.“

Župan je naglasio kako je trenutno u pripremi projekt koji se odnosi na poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti čime se može sufinancirati potrebna medicinska oprema i izvođenje manjih infrastrukturnih zahvata. Dodao je kako je za Županiju osigurano 85 posto bespovratnih img_5999msredstava u iznosu od 7.026.203,41 kuna  te kako je trenutno napravljen popis potreba u osam općina te gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu.

Naglasio je kako i bolnica priprema veliki projekt ulaganja u bolnički sustav te obrazložio kako se gubitak bolnice svake godine generira te kako je to nešto „na što mi ne možemo utjecati“.

Osvrnuo se i na ponovno odobren projekt pomoćnika u nastavi pod nazivom „Prilika za sve 2“ naglasivši kako osim što pruža pomoć učenicima s teškoćama u razvoju, ujedno i provodi zapošljavanje.

Dodao je kako je za studente uvedena nova vrsta pomoći u obliku studentskih stipendija te kako je na provedeni natječaj pristiglo 68  zahtjeva od čega je odabrano 20 studenta koji će primati stipendije u iznosu od 700 kuna, a koje će se isplaćivati u „12 mjesečnih rata za razdoblje od 1. listopada 2016. godine do 30. rujna 2017. godine“.

Osim aktivnosti koje je u proteklom razdoblju provodila Županijska uprava, osvrnuo se i na nedavni sastanak s predsjednikom Hrvatskog sabora Božom Petrovom kojem je prisustvovao kao dio izaslanstva Hrvatske zajednice županija istaknuvši kako se na sastanku razgovaralo o reformama koje se tiču općina, gradova i županija, a među kojima je i smanjenje mase plaća s 20 na 15 posto: „Ne mora to nužno biti loše, ali kreće se od krive pretpostavke jer ona još više produbljuje taj jaz  između bogatih i siromašnih.“

Naveo je primjer općina koje imaju različite proračunske prihode zbog čega se često pojedinim općinama ne dozvoljava razvoj te istaknuo kako bi bilo dobro pokrenuti neki fond koji bi pomagao siromašnijim općinama.

Kavi s novinarima pored župana, prisustvovali su i njegovi zamjenici Darko Sobota i Ivan Pal te pročelnici Upravnih odjela.

Služba ureda župana