Na konferenciji za medije predstavljene aktualnosti iz područja zdravstva, obrazovanja i gospodarstva

Župan Darko Koren i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić na redovnoj su konferenciji za medije, koja je održana u četvrtak 1. ožujka, predstavili su aktualnosti u radu Županijske uprave, s posebnim naglaskom na projekte i programe iz područja zdravstva, obrazovanja i gospodarstva.

Glede područja zdravstva, župan je naglasio kako je „cilj svih aktivnosti nastavak podizanja kvalitete i standarda zdravstvene zaštite za sve naše građane“ te dodao kako se započelo s izvođenjem radova u sklopu projekta POZDRAV- Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji, koji je vrijedan 8,3 milijuna kuna. Projekt obuhvaća uređenje prostora u županijskom Domu zdravlja i ordinacijama u nekoliko općina, a u tijeku je postupak nabave medicinsko-tehničke i ostale opreme vrijedne gotovo 5 milijuna kuna.

Nadalje, Županija je na Program održivog razvoja lokalne zajednice u sklopu natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije prijavila treću fazu projekta izgradnje zgrade primarne zdravstvene zaštite u Općini Gornja Rijeka, zajedno s Općinom koja je prijavila drugu fazu projekta, a sve kako bi objekt bio završen u što kraćem vremenskom razdoblju. Ukupna vrijednost investicije koja se provodi u četiri faze je 3,5 milijuna kuna, a dovršetak se očekuje do 2020. godine.

Župan se osvrnuo i na poslovanje Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“, gdje je naglasio kako se primjećuju pozitivni pomaci u poslovanju županijske najveće zdravstvene ustanove, koja je opterećena financijskim problemima kao i sve županijske bolnice u Hrvatskoj te je istaknuo „pozitivan poslovni rezultat u 2017. godini te smanjeni ukupni gubitak“.

Kako bi kompletno obnovili vozni park sanitetskog prijevoza Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke, Zavod će ove godine, ovisno o financijskim mogućnostima, nabaviti osam ili devet vozila, a župan je spomenuo i problem nedostatka liječnika, s čime se zdravstveni sustav suočava na razini cijele Hrvatske.

U području obrazovanja, spomenuti su Natječaji za predlaganje programa i projekata udruga te Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi, za koje je rok prijave do 31. ožujka te je župan još jednom pozvao sve zainteresirane koji udovoljavaju kriterijima da se jave, a detalje  mogu pronaći na službenoj internetskoj stranici Županije. Ovogodišnja novina, uz povećanje sredstava, su radionice za prijavitelje koje će Županija organizirati kako bi im olakšala proceduru prijave.

Župan je spomenuo i kako smo jedna od rijetkih županija koja provodi sufinanciranje programa obuke neplivača za učenike trećih razreda osnovnih škola kojima je osnivač Županija, a za koji je ove godine osigurano 85 tisuća kuna za 519 učenika. S ciljem osiguravanja jednakosti svih učenika, Županija se uključila u projekt „Svi u školi, svi pri stolu 2“ vrijedan 836 tisuća kuna, koji je prihvaćen te se očekuje sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Svrha projekta je osigurati školsku prehranu za učenike koji žive u siromaštvu ili riziku od siromaštva, a riječ je o 822 učenika u 18 osnovnih škola.

U planu je i izrada projektne dokumentacije za projekt rekonstrukcije Područne škole u Velikom Pogancu, koji je u suradnji s PORA-om Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja kao regionalnim koordinatorom prijavljen na Poziv za iskaz interesa za sufinanciranje projekata prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova, a u pripremi je i projekt sanacije krovišta i zamjene vanjske stolarije na Područnoj školi Koprivnički Ivanec, vrijedan 150 tisuća kuna.

Glede područja gospodarstva, župan je istaknuo projekte energetske učinkovitosti osnovnih škola u Drnju i Virju, koji su ukupno vrijedni oko 9 milijuna kuna, gdje je u tijeku priprema javnih natječaja za radove, dok se početak radova očekuje u svibnju. Spomenuvši kako su u provedbi katastarske izmjere u općinama Koprivnički Ivanec, Đelekovec, Gornja Rijeka i Legrad, ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna gdje Županija sudjeluje s 15% udjela, osvrnuo se i na aktualne javne pozive i natječaje: „Objavljeni su javni pozivi za kapitalnu pomoć jedinicama lokalne samouprave u gradnji vodnokomunalne i ostale infrastrukture vrijednosti 5,5 milijuna kuna, potpore male vrijednosti realnom sektoru vrijednosti 3,7 milijuna kuna te donacije građanima i udrugama vrijedne preko milijun kuna, gdje treba izdvojiti Javni natječaj za financiranje projekata i programa udruga za djelatnosti gospodarstvo, poljoprivreda i ruralni razvoju u 2018. godini.“

Naglasivši ulogu novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, koji je stupio na snagu početkom godine, župan je dodao kako u narednom razdoblju očekuje „pozitivne trendove u Županijskom proračunu te stabilizaciju prihoda nakon financijskih zahtjevne prošle godine“.

Na kraju konferencije, zamjenik Sobota uputio je poziv na predstavljanje aktivnosti Operativnog plana razvoja cikloturizma Podravine i Prigorja koje će se održati u petak, 1. ožujka 2018. godine s početkom u 13 sati u Vinariji Pomona u Starigradu kraj Koprivnice. Također je napomenuo kako je navedeni Operativni plan izrađen u prošloj godini, vrijedan je 300 tisuća kuna od čega je 90% sufinancira Ministarstvo turizma, a zainteresirani će na predstavljanju moći doznati nešto više o internetskoj stranici Podravina&Prigorje bike i aplikacijama za pametne telefone. Ujedno će to biti prilika za uručivanje oznaka Bed&bike i Bike friendly za 40 pružatelja usluga na deset biciklističkih ruta, kao i za dodjelu dizajnerskih etiketa za vrhunska vina Podravine i Prigorja.

Služba ureda župana