Na području županije 23 pozitivne osobe na koronavirus, tijekom dana očekuju se nalazi testiranih uzoraka osoba iz koprivničkog Doma za starije i nemoćne

U Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno su zabilježene 23 osobe pozitivne na koronavirus, odnosno broj se smanjio za jednu osobu s obzirom da zaposlenica koprivničke opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ koja je jučer potvrđena pozitivnom, ima prebivalište u susjednoj Međimurskoj županiji te ona ne ulazi u ukupan  broj zaraženih u našoj županiji, izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić.

„Nemamo novih zaraženih, a tijekom dana će stići i nalazi testiranih uzoraka iz doma za starije i nemoćne u kojem je stanje pod kontrolom. Odrađena je epidemiološka obrada kontakata i izrečene potrebne mjere tako da nema razloga za zabrinutost, štićenici su adekvatno zbrinuti. Zahvaljujem svim građanima koji se pridržavaju mjera i uputa te apeliram na ostale da čine isto. I u narednim danima ćemo nastaviti pojačanim ophodnjama svih javnih površina i prostora na kojima bi moglo biti okupljanja, stoga molimo građane da ostanu u svojim domovima i Uskrs proslave u krugu svojih obitelji“, kazao je načelnik Ljubić.

Ravnateljica  Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije potvrdila je kako su do sad pristigli nalazi kontakata osoba pozitivnih na koronavirus negativni te kako su se zdravstveni djelatnici koji su zaprimili zaražene osobe pridržavali svih potrebnih mjera zaštite.

„U cijelom Domu uvedena uz sve ranije je uvedena i dodatna mjera izbjegavanja kontakata, a neke su osobe s kroničnim bolestima stavljene pod pojačani medicinski nadzor. Zaposlenik koji je pozitivan na virus je kod prvog testiranja bio negativan, a nekoliko dana ponovnim testiranjem se utvrdio pozitivan nalaz iako nije pokazivao nikakve simptome. Najvjerojatnije je virus unio netko od zaposlenika i zbog toga nam je trenutni fokus da napravimo epidemiološki  presjek u Domu za starije i nemoćne i da vidimo kakvo je trenutno stanje. Što se tiče zaposlenice iz bolnice, ona je također asimptomatska i otkrivena je u sklopu redovnih mjera testiranja. Svi nalazi njenih kontakata su također negativni. Važno je shvatiti ozbiljnost situacije i pridržavati se mjera zaštite i socijalne distance“, napomenula je ravnateljica Vadla.

U koprivničkoj bolnici trenutno je  šest osoba  zaraženih koronavirusom i njihovo je stanje stabilno, izvijestio je ravnatelj Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek” Mato Devčić te dodao kako zdravstveni sustav dobro funkcionira te se u bolnici nastavlja s testiranjem zaposlenika i kontakata zaraženih osoba prema preporuci epidemiologa te u skladu s COVID-19 protokolima.

Načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke je kazao kako je u posljednja 24 sata zatečeno samo osam građana bez važeće e-propusnice, a u tom je razdoblju na područje policijske uprave iz inozemstva ušlo  oko 150 građana koji su u samoizolaciji. U tom periodu, dodao je Štimac, nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

O situaciju u koprivničkom Domu za starije i nemoćne javnost je izvijestila i ravnateljica Vesna Križan koja je napomenula kako su od početka krize u Domu na snazi pojačane mjere u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva ne nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite.

„Provodimo sve mjere i trudimo se da sve što radimo bude na najvišem nivou. Situacija nije lagana za nikoga, no korisnici nisu previše zabrinuti i o svemu su informirani. To su sve stariji ljudi kojima je međusobna komunikacija vrlo važna, no svjesni su da trebaju poštivati sve propisane mjere jer je borba protiv zaraze na prvom mjestu. Nadamo se da će sve dobro završiti“, zaključila je ravnateljica Križan.

Služba ureda župana