Obrtnička škola obilježila Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači u cijelome svijetu. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se u Kanadi 2007. godine kao reakcija na događaj kada je jedan dječak odjenuo ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci, koja je oboljela od raka dojke. Zbog te ružičaste majice bio je izvrgnut uvredama i izrugivanju, a zatim i fizičkom nasilju svojih vršnjaka. Sljedeći dan njegovi školski kolege došli su u školu u ružičastim majicama, u znak podrške prijatelju, osuđujući na taj način vršnjačko nasilje.

– „S obzirom da je jedan od ciljeva naše Škole odgoj djece u ozračju međusobnog uvažavanja, poštovanja i ravnopravnosti, profesori i učenici odlučili su pridružiti se obilježavanju tog Dana tako što će odjenuti ružičaste majice sa slikom i prigodnim natpisom. Osim toga, u hodniku Škole postavljena je boksačka vreća pod motom „Izbaci bijes na vreći…njezine osjećaje ne možeš povrijediti! kako bi se potaknulo učenike na efikasan način nošenja sa stresom i rješavanja frustracija“. – rekla je Paula Kuharić, psihologinja Škole.

Bruno Antolić, socijalni pedagog Obrtničke škole, istaknuo je važnost provedbe preventivne aktivnosti u Školi: – „Škola je mjesto gdje mladi ljudi borave veliki dio svog vremena i tim više bi škola trebala biti zaštitni čimbenik u smislu da pomogne njihovom psihosocijalnom razvitku, a nikako rizični čimbenik koji bi kod mladih izazivao osjećaje straha, napetosti, odnosno anksioznosti“.

Ovaj Dan u Školi obilježen je uz suradnju s Boks klubom „David“ čiji je član Antonio Tkalčić, učenik Škole, koji je i pribavio boksačku vreću. Isto tako, mnogi profesori dali su svoj doprinos u izradi plakata, video materijala. Također, na tv-u Škole vrte se prigodne fotografije, priče i film kako bi se putem različitih izvora doprlo do naših učenika i potaknulo ih na promišljanje o tom ozbiljnom problemu.

Pedagoška služba Obrtničke škole Koprivnica