Od danas na snazi Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj

Kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti COVID -19 a s obzirom da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa koronavirusa, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Zabrane se ne odnose na:

  •  promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja;
  • dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe;
  • izvješćivanje javnosti;
  • stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb;
  • iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština;
  • putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće;
  •  žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je tim povodom održao koordinaciju te potom i izvijestio javnost o provedbi Odluke na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić pojasnio je kako prilikom ulaska i izlaska s područja prebivališta potrebno posjedovati valjanu propusnicu koje će izdavati poslodavci, odnosno odgovorne osobe u pravnoj osobi, izabrani liječnik obiteljske medicine za stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb te nadležni stožeri civilne zaštite za slučajeve vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština.

„Apeliramo na poslodavce da razluče bitne od nebitnih poslova te da propusnice izdaju osobama koji ne mogu drugačije obavljati djelatnost nego na svojem radnom mjestu. Apeliramo da oni koji će putovati drže socijalnu distancu i ne zadržavaju se na javnim mjestima te da posjeduju valjane propusnice jer sve će kontrolirati policijski službenici“, kazao je načelnik Ljubić te dodao kako se svi upiti vezani za propusnice, a koje su u nadležnosti Županijskog stožera mogu uputiti na e-mail  upiti.korona@kckzz.hr.

Načelnik PU Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac kazao je kako policijski službenici kreću u provođenje nove Odluke nacionalnog Stožera.

„Odmah ćemo krenuti s provođenjem odluke, jedni kriterij je važeća propusnica i temeljem toga će se osobe propuštati ili vraćati. Očekuju se i detaljnija pojašnjenja Odluke o čemu će građani također biti obaviješteni“, pojasnio je načelnik Štimac te dodao kako policijski službenici provjeravaju i sve osobe u samoizolaciji, a do sada je utvrđeno 20-ak kršenja mjere.

Što se tiče zdravstvenog stanja na području županije ono je i dalje nepromijenjeno te nema novih zaraza koronavirusom, potvrdila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla.

„Osoba koja je trenutno hospitalizirana dobrog je zdravstvenog stanja, a od jučer imamo još dvije osobe koje su izvan naše županije  bile u kontaktu s pozitivnim osobama na koronavirus. Te su osobe trenutno zdrave i u samoizolaciji te prate svoje zdravstveno stanje s javljanjima epidemiološkoj službi kako bi se po potrebi reagiralo. Za naše sugrađane i dalje vrijede sve preporuke i pravila održavanja higijene ruku, dezinfekcija, izbjegavanja druženja i bliskog kontakta. Pridržavajmo se uputa kako bi spriječili širenje bolesti“, naglasila je ravnateljica Vadla.

Načelnica Stožera civilne zaštite grada Koprivnice Ksenija Ostriž je kazala kako je situacija na području Koprivnice dobra te kako se građani pridržavaju svih mjera. Što se tiče provođenja novih mjera i uspostave propusnica Ostriž je kazala: „Gradski Stožer će izdavati propusnice građanima iz njihovih obiteljskih potreba koji moraju napustiti svoje prebivalište, a poslodavci će to činiti za svoje zaposlenike. Upute ćemo objaviti na službenoj internet stranici gradske uprave“.

 Stožer je uputio apel građanima da se pridržavaju svih dosad donesenih mjera i uputa  što je od ključne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem, održavanjem higijenskog standarda,  držanjem propisane fizičke distance i smanjenjem socijalnog kontakta će se smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Sve informacije o koronavirusu osim na službenim stranicama Županije i zdravstvenih ustanova mogu se dobiti i na službenom telefonskom broju Ravnateljstva civilne zaštite 113 te na službenoj stranici koronavirus.hr. Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije svakog će dana u 11 sati održavati redovnu koordinaciju te nakon toga izjave za medije u 12,00 sati.

Spomenimo kako je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio i Odluku o uvođenju nužne mjere posebne organizacije rada epidemiološke službe i posebnih epidemioloških mjera vezanih uz virus SARS-Cov-2 za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID19 te Odluku o uvođenju nužne mjere posebne organizacije hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID19.

Služba ureda župana