Održan koordinacijski sastanak LAG-ova s područja Koprivničko-križevačke županije

U organizaciji PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja održan je koordinacijski sastanak na temu aktualnosti u radu lokalnih akcijskih grupa na području Koprivničko-križevačke županije.

Uvodno je sve prisutne pozdravila ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić te pri tom istaknula važnost koordinacije aktivnosti lokalnih akcijskih grupa na području Koprivničko-križevačke županije i čestitala na njihovim dosadašnjim uspjesima.

O ulozi LAG-ova na području Koprivničko-križevačke županije osvrnuo se i župan Darko Koren te dodao: „Uloga LAG-ova kao alata koji služe za razvoj prije svega ruralnog prostora vrlo je bitna i prepoznata  u našoj Županiji, ali i šire“ te poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Podršku u aktivnostima LAG-ova pružio je i zamjenik župana Darko Sobota, nakon čega je uslijedilo predstavljanje aktivnosti svih LAG-ova i njihovih budućih projekata.

img_5733mNakon uvodnog dijela, održan je radni dio sastanka na kojem se raspravljalo o provedbi 19.2., 19.3. i 19.4. iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. godine i provedbi lokalnih razvojnih strategija te povlačenju sredstava, prijedlozima koordinacije rada LAG-ova s područja Koprivničko-križevačke županije, a dogovorena je i daljnja međusobna suradnja.

Inače, Lokalne akcijske grupe (LAG) predstavljaju partnerstvo predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora određenog ruralnog područja koje je osnovano s namjerom izrade i provedbe lokalne razvojne strategije tog područja. Na području Koprivničko-križevačke županije djeluje pet lokalnih akcijskih grupa: LAG „Podravina“ „Prigorje“, „Prigorje-Zagorje“, „Izvor“ te LAG „Mura-Drava“, a svih pet LAG-ova prijavilo se na Natječaj za provedbu podmjere 19.2. „Provedba operacija unutar CLLD strategije“ – provedba tipa operacije 19.2.1. „Provedba operacija unutar CLLD strategije“.

Kroz natječaj se osiguravaju sredstva za razdoblje do 2020. godine namijenjena za financiranje provedbe lokalne razvojne strategije kao i za tekuće troškove funkcioniranja LAG-ova, promidžbu LEADER pristupa te za projekte suradnje. Na razini Republike Hrvatske odobreno je ukupno 441.044.710,19 kuna za 54 LAG-a dok je za pet LAG-ova s područja Koprivničko-križevačke županije odobreno ukupno 37.782.867,41 kuna.

Služba ureda župana