Održana je XVI. Sjednica Izvršnog odbora Platforme za smanjenje rizika od katastrofa

U prostorijama Zagrebačke županijske uprave održana je XVI. sjednica Izvršnog odbora Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa, kojoj je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao stručni suradnik za zaštitu i spašavanje Stjepan Behin.

Predsjednik Platforme Tomislav Jarmić osvrnuo se je na Zakon o civilnoj zaštiti prema kojemu pojedine obaveze prelaze na jedinice lokalne i regionalne samouprave, uključujući izradu novih procjena rizika što donosi nove financijske izdatke. Temeljem tih procjena odvijaju se svi ostali procesi u sustavu civilne zaštite, izrada operativnih planova, djelovanja operativnih snaga zaštite i spašavanja te opremanje postrojbi.

U radnom dijelu sjednice prezentirane su provedene aktivnosti udruge u 2016. godini te su razmotrene planirane aktivnosti za tekuću godinu. Razgovaralo se je i o projektu „See urban“ kojemu je cilj podijeliti primjere dobre prakse sustava civilne zaštite u zemljama okruženja. Naglašeno je kako su potrebne preventivne pripreme u slučaju poplava, a u skladu s navedenim pozvano je na povezivanje jedinica lokalne i regionalne samouprave za što učinkovitije sprječavanje potencijalnih prijetnji.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: www.zagrebacka-zupanija.hr