Održana radionica „Izvorni vez i narodna nošnja Koprivničkog Ivanca“

U sklopu Dana europske baštine 2016. godine u prostoru Osnovne škole Koprivnički Ivanec održana je radionica „Izvorni vez i narodna nošnja Koprivničkog Ivanca“.

Za organizaciju ove radionice pobrinulo se Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, a radionici je u ime Koprivničko-križevačke županije nazočila viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Vesna Peršić Kovač.

Na radionici su predstavljeni svi dijelovi  i vrste nošnje s njihovim izvornim nazivima kao i tradicionalni ivanečki vez  koji se nalazi na nošnji i čija je izrada kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske. Pored toga, prikazano je i umijeće izrade ivanečkog veza kao i izvoran način odijevanja ivanečke narodne nošnje.

Prilikom radionice, održana je i izložba originalnih dijelova nošnji koje je predsjednica Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec Gordana Horvat ukratko predstavila i ujedno objasnila pravila oblačenja nošnji.

Cilj ove radionice je prije svega očuvanje jedinstvene baštine Koprivničkog Ivanca te prenošenje  znanja o vrijednosti i izvornosti  narodne nošnje i ivanečkog veza na nove naraštaje.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec