Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara održana izložba učenika Srednje škole Koprivnica

U edukacijskom centru Opće bolnice u Koprivnici prošlog je vikenda održana izložba učenika Srednje škole Koprivnica usmjerenja za medicinske sestre i medicinske tehničare opće njege, povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara.

Izložbi pod nazivom „Povijest sestrinstva; put prema budućnosti“ prisustvovao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je pohvalio trud učenika na prikupljanju vrijednih predmeta, a svoj doprinos u realizaciji dalo je Društvo za povijest sestrinstva Hrvatske udruge medicinskih sestara te medicinske sestre s područja Koprivničko-križevačke županije. Autori izložbe su Filip Miklaušić i učenici 5.i razreda, pod mentorstvom magistra Damjana Abou Aldana.

Izložba je podijeljena na četiri dijela, prvi dio opisuje život i djelovanje Florence Nightingale koja se smatra utemeljiteljicom profesionalnog sestrinstva, u drugom dijelu opisuje se razvoj sestrinstva u Hrvatskoj, dok su zadnja dva dijela posvećena lokalnom sestrinstvu, od čega posljednji obrazovanju medicinskih sestara u Koprivnici. Cilj je potaknuti na promišljanje o važnosti prikupljanja povijesne građe, njezinog pohranjivanja i vrednovanja, a ovo je jedan od prvih koraka utvrđivanja postojeće građe i njezinog pretvaranja u lokalnu zavičajnu zbirku. Učenike medicinskog usmjerenja željelo se potaknuti na osjećaj pripadnosti profesiji, a svojim informacijama, ustupljenim izlošcima i trudom izložbi su značajno doprinijele sestre u mirovini Marija Kučić i Ludmila Pocza.

Izložba ostaje otvorena do 18. svibnja 2018. godine.

Služba ureda župana