Saša Višak i Josip Martinović najuspješniji na 16. natjecanju orača Koprivničko-križevačke županije

Na parceli industrijske zone Grada Đurđevca u subotu, 21. travnja župan Darko Koren otvorio je 16. po redu natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije, koje je i ove godine privuklo veliki broj natjecatelja i posjetitelja.

Natjecanje su organizirale Udruga orača Koprivničko-križevačke županije i Savjetodavna služba, domaćin je bio Grad Đurđevac, dok je Koprivničko-križevačka županija, uz suorganizaciju, pružila i financijsku podršku. U podršku natjecanju bile su uključene i Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača te županijska Turistička zajednica.

Župan je naglasio kako je ovo tradicionalno natjecanje jedno od značajnijih događanja u području poljoprivrede te kako je ponosan na uspjehe koje postižu županijski orači, kako na državnoj, tako i na svjetskoj razini.

Zahvaljujem Đurđevcu koji slavi Dan grada na domaćinstvu ovog natjecanja, kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji. Županija pomaže oračima od samog početka natjecanja, a kako bi im omogućili da postižu još bolje rezultate osigurali smo im kvalitetnu opremu, i to dva natjecateljska pluga – ravnjak i premetnjak.“, kazao je župan te natjecateljima zaželio mnogo sreće i uspjeha.

Uspjeh natjecateljima poželjeli su i saborski zastupnik te predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, predsjednica Nadzornog odbora županijske Udruge orača Tatjana Međimurec, kao i predsjednik Udruge Darko Novotni, koji je Županiji zahvalio na podršci natjecanju.

Natjecanje je vodio pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Siniša Hrgović, ujedno i trener hrvatske reprezentacije orača, a ukupno se natjecalo 12 orača, četiri u kategoriji pluga premetnjaka te osam u kategoriji pluga ravnjaka. Kvaliteti njihovih oračkih vještina sudili su Ivan Ključec, Ana-Marija Čajkulić, Željko Ferenc, Suzana Pajić, Valerija Pokos te Petra Pozder. Mjerači dubine bili su Katarina Šoštarec i Nikola Čižmak.

Najuspješniji u kategoriji pluga premetnjaka bio je Josip Martinović, drugo je mjesto osvojio Zoran Radiček, a treći je bio Valent Sučić. U kategoriji pluga ravnjaka najboljim se ponovno pokazao Saša Višak, drugi je bio Marijan Stanešić, dok je treće mjesto zauzeo Mladen Crnčić.

Osnovni ciljevi natjecanja su promocija vještine oranja i poljoprivrede kao važne gospodarske djelatnosti u Županiji te edukacija poljoprivrednika glede poboljšanja tehnike obrade tla, a ocjenjuje se nekoliko stavki, primjerice opći dojam, ravnina, ujednačenost i nalijeganje brazdi. Potrebno je još istaknuti kako su županijski orači dosad osvojili dva zlata, dva srebra i četiri bronce na državnoj razini.

Na natjecanju su još nastupili Danijel Stanešić, Petar Stanešić, Kristijan Sučić, Jan Pandur, Alen Golubić i Josip Lukačić, a kao najuspješniji, Saša Višak i Josip Martinović stekli su pravo sudjelovanja na 16. natjecanju orača Republike Hrvatske koje će se održati krajem kolovoza 2018. godine u sklopu 5. Farm showa u Osijeku.

Služba ureda župana