Savjet za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije održao 38. sjednicu

U prostorijama Županijske uprave Savjet za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije održao je danas svoju 38. sjednicu koju je otvorio predsjednik Savjeta Stjepan Peršin.

Nakon prihvaćanja zapisnika s 37. sjednice Savjeta predsjednik Peršin ukratko je predstavio realizirane aktivnosti Savjeta u 2016. godini za koje je istaknuo da su „svi projekti koji su planirani i realizirani te uspješno provedeni“ te pri tom zahvalio svim članovima Savjeta na suradnji u protekloj godini.

Članove Savjeta predsjednik je izvijestio i o daljnjim aktivnostima programa pod nazivom Program osposobljavanja za upravljanje biciklom koji se provodio tijekom 2016., a koji će se provoditi i tijekom 2017. godine. Dodao je da će se program provoditi u petim razredima osnovne škole u sklopu nastavnog predmeta Priroda i društvo u razrednoj nastavi te Tehničke kulture i Tjelesno-zdravstvene kulture i to u dva modula, svaki po osam školskih sati. Nakon predavanja polaže se ispit i dodjeljuje se potvrda o osposobljenosti za upravljanje biciklom, a od učenika se u konačnici očekuje „primjena stečenih vještina i znanja te sigurno i odgovorno kretanje u prometu“, naglasio je predsjednik Peršin.

Članovi Savjeta kao i predsjednici Auto (moto) klubova Koprivnica, Križevci i Đurđevac, točnije Boris Dušić iz Auto kluba Koprivnica, Đuro Žličar iz Auto kluba Križevci te Pero Krešić iz Auto kluba Đurđevac predstavili su svoje planove te aktivnosti koje planiraju provesti u nadolazećoj godini, a koje uključuju i daljnju provedbu Programa osposobljavanja za upravljanje biciklom na njihovim područjima.

Pored toga, na sjednici se razgovaralo i o organiziranju školskih, županijskih i državnih natjecanja učenika iz prometnog znanja i vještina, organiziranju natjecanja za djecu s poteškoćama u razvoju, o akciji „Vidi i klikni“ za djecu u vrtićima i osnovnim školama na području Koprivničko-križevačke županije te o sudjelovanju u akciji policije Republike Hrvatske „Poštujte naše znakove“.

Voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke Mirela Škvorc članovima Savjeta predložila je da se uz već navedena natjecanja organizira i natjecanje školske prometne jedinice te da se poveća opća sigurnosti sudionika u prometu na cestama i što više skrene pozornost na opasnost stradavanja mladih u prometu kao i na opasnost od korištenja opojnih sredstava obzirom da je to jedan od ključnih problema stradavanja mladih u prometu na području Županije.

Na kraju sjednice dogovorena je daljnja suradnja svih članova Savjeta s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća te osiguranja sigurnog kretanja cestama.

Služba ureda župana