Strukovna grupa prijevoznika upozorila na nedostatak vozača motornih vozila na tržištu rada

U HGK Županijskoj komori Koprivnica u petak, 16. veljače održana je sjednica Strukovne grupe prijevoznika ŽK Koprivnica na kojoj se raspravljalo o nedostatku vozača motornih vozila na tržištu rada, a prisustvovao joj je i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Kao što je istaknuo predsjednik Strukovne grupe Branko Šimunić, riječ je o aktualnom problemu s kojim se suočava većina hrvatskih prijevozničkih tvrtki te uzrok nedostatka vozača vidi u kontinuiranom odlasku vozača s iskustvom na rad u inozemstvo i nelogičnostima u hrvatskom obrazovnom sustavu. Mladi se vozači nakon završenog trogodišnjeg strukovnog srednjoškolskog obrazovanja bez E kategorije ne mogu zaposliti u svojoj djelatnosti zbog čega ovo zanimanje smatraju manje poželjnim. „Problematična su i prevelika davanja na plaće i ostala javna davanja koja opterećuju poslovanje domaćih prijevoznika, bitno  veća od onih u zemljama u okruženju.“, naglasio je predsjednik Šimunić.

Zamjenik Ljubić naglasio je važnost stvaranja učinkovitog sustava koji će osigurati dovoljan broj vozača, kao i ostalih deficitarnih struka, no potrebno je barem tri godine kontinuiranog zajedničkog rada gospodarstvenika, obrazovnog sustava, institucija i predstavnika lokalne i regionalne vlasti kako bi se to ostvarilo. Pojasnio je kako su nedavno u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu održani sastanci na temu upisa u strukovna zanimanja za narednu školsku godinu, kako bi se uskladile potrebe s tržištem rada i mladim ljudima omogućilo da imaju zanimanja koja će donijeti sigurnu budućnost. Uskoro se planira krenuti u promociju strukovnih zanimanja, također u suradnji s institucijama i školama, te će se pokušati utjecati na percepciju mladih i njihovih roditeljima o atraktivnosti strukovnih zanimanja, a važno je i da se gospodarstvenici, poput predstavnika Strukovne grupe, uključe u osmišljavanje strukovnog obrazovanja Županije, prvenstveno kroz osiguravanje prakse i stipendija koje će im omogućiti kvalitetne radnike.

Sjednici je prisustvovala i v.d. predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda  Križevci Vesna Kuterovac sa suradnicima te ravnatelj Strukovne škole Đurđevac  Darko Špoljar, koji su također dali svoj doprinos raspravi o ovoj važnoj temi. Predstojnica Kuterovac istaknula je napore Zavoda na pronalaženju odgovarajućih radnika koje traže poslodavci prijevoznici te je dodala kako se radi i na osposobljavanju, odnosno prekvalifikaciji nezaposlenih osoba.

 Nakon rasprave, sudionici sastanka zaključili su kako je za rješenje problema nedostatka vozača ključno osiguravanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira te aktivno uključivanje poslodavaca u sustavu strukovnog obrazovanja.

Služba ureda župana