U koprivničkoj Općoj bolnici održava se stručni sastanak na temu „Uvođenje Programa za upravljanje antimikrobnom terapijom i Tima za antibiotike u zdravstvene ustanove“

Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica i Mikrobiološka služba Koprivnica Zavoda za javno zdravstvo organizatori su stručnog skupa pod nazivom „Uvođenje Programa za upravljanje antimikrobnom terapijom i Tima za antibiotike u zdravstvene ustanove“, koji je u petak, 15. lipnja otvoren u prostorima Opće bolnice.

Skupu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je u svom obraćanju zahvalio organizatorima na okupljanju predstavnika 25 infektoloških odjela hrvatskih bolnica i drugih ustanova, naglasivši važnost edukacije i pojačanog nadzora nad potrošnjom antibiotika.

Ravnatelj Opće bolnice Mato Devčić kazao je kako će na Skupu predstaviti proces koji se provodi u bolnici posljednjih devet mjeseci, kojim su ostvarene značajne uštede, te je dodao: „Nakon provedenog intenzivnijeg nadzora, osim što smo postigli značajne uštede, došli smo do saznanja da proces nadzora odnosno propisivanje protokola ima za ishod manju potrošnju antibiotika i odgodu nastanka rezistencije mikroorganizama na te lijekove koji su danas zadnja linija obrane od one situacije u kojoj praktički nećemo imati lijekove koji će savladavati određene tipove organizama.“ Istaknuvši kako je u 2016. godini izdano antibiotika u iznosu 460 tisuća kuna, ravnatelj je napomeno kako je, uz pojačan kontroling, 2017.  godine u te svrhe utrošeno tek 72 tisuća kuna što je za koprivničku bolnicu ušteda od preko 300 tisuća kuna.

Skup na temu optimalne potrošnje antibiotika po prvi se put održava u Hrvatskoj, a koprivnički A tim predvođen prim. dr.sc. Vesnom Mađerić predstavio je svoja iskustva u racionalnoj primjeni antibiotika. Ostale teme bile su: Rezistencija na antibiotike s gledišta bolničkih infekcija, Zašto infektolog mora biti voditelj Povjerenstva i Tima za antimikrobnu terapiju, Uloga kliničkog farmaceuta u timu za antimikrobno upravljanje – globalni trendovi, a održane su i radionice o iskustvima infektologa, mikrobiologa i kliničkih farmaceuta.

Služba ureda župana