U sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti u đurđevačkoj gimnaziji održano predavanje Milana Čapalije

U Gimnaziji „Dr. Ivan Kranjčev“ u Đurđevcu održano je predavanje prof. mr. specijalista kliničke psihologije Milana Čapalije iz Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, na temu “Izazovi i rizici odrastanja”.

Predavanje su organizirali Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Koprivničko-križevačke županije i Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva, a prisustvovao mu je i zamjenik župana, ujedno i predsjednik Povjerenstva, Ratimir Ljubić, koji je pozdravio učenike i pohvalio njihovu aktivnost u Mjesecu borbe protiv ovisnosti.

Podsjetimo, u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Mjesec borbe protiv ovisnosti, a ove je godine naglasak stavljen na promicanje nepijenja alkohola kao rizičnog čimbenika za razvoj ovisnosti o alkoholu, ali i ozbiljnog rizičnog čimbenika za razvoj različitih tjelesnih bolesti. Osim u Đurđevcu, predavanje Milana Čapalije održat će se u Gimnaziji „Fran Galović“ Koprivnica 1. prosinca, s početkom u 13 sati, a u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci početkom sljedećeg tjedna.

Također, vrijedni spomenuti i zajednički projekt Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije i županijskih srednjih škola „Zajedno protiv pušenja“, koji je krenuo je u petu godinu provedbe, nakon što je započeo kao pilot projekt đurđevačke gimnazije. Cilj projekta je promicanje kritičke svijesti o štetnosti pušenja i posljedica istog uz naglasak na dugotrajne posljedice pušenja. Uz đurđevačke gimnazijalce, sudjeluju i koprivnički te križevački, učenici Strukovne škole Đurđevac, Srednje škole Koprivnica, Obrtničke škole Koprivnica i Srednje gospodarske škole Križevci, uz potporu Zavoda za Javno zdravstvo KKŽ. Za đurđevačku gimnaziju koordinatorice projekta su Jasna Horvat Vlahović te Irena Tišljar, koja je ujedno koordinatorica projekta ispred Lige protiv raka KCKŽ.

Tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, učenici i nastavnici sudjeluju i u akcijama promocije zdravlja uz već tradicionalno događanje “Vježbom protiv ovisnosti” te razrednim natjecanjima u odbojci, a učenici vršnjačke skupine POINT provode i pedagoške radionice vezane uz temu ovisnosti.

Služba ureda župana