Udruzi „Latice“ odobrena sredstva za akciju „Tekstil donirati, poklon birati“

Koprivničkoj Udruzi za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama “Latice“ odobreno je 13 tisuća kuna za građansku akciju „Tekstil donirati, poklon birati“ na natječaju “Naš doprinos zajednici” Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah.

Akcija će se provoditi od 1. travnja do 30. lipnja ove godine, u suradnji s učenicima 4. i 5. razreda OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica, koji će na radionicama uz pomoć članova Udruge tkati platno na tkalačkom stanu. Iz tog će se platna šivati torbe, jastučnice, nadstolnjaci i slični tradicijski predmeti koji će se ponuditi građanima u sklopu akcije, u zamjenu za stari tekstil.

Organiziranim prikupljanjem tekstila želi se podići svijest u javnosti glede problema zbrinjavanja sve veće količine ovakve vrste otpada, a donacijom bi se učinila dvostruka korist: neškodljivo odlaganje tekstila u proces recikliranja i osiguravanje sirovine za izradu krpenih tepiha u Udruzi. Važno je naglasiti i kako se tkanjem takvih tradicionalnih tepiha čuva kulturna baština podravskog kraja.

U provođenje akcije uključit će se i članovi Koprivničke inicijative volontera i aktivista, a građani će o svemu biti informirani putem internetskih stranica Udruge i Škole, kao i putem letaka. Voditeljica akcije je Mirela Smajić, a izvoditeljica Josipa Rasinec.

Udruga „Latice“ sudjelovanjem u brojnim manifestacijama želi povećati vidljivost osoba s intelektualnim teškoćama te utjecati na njihovu bolju integraciju u lokalnu zajednicu, kojoj doprinose svojim radom. Upravo je iz tog razloga nastala ideja o pokretanju građanske akcije koja će rezultirati nastankom novih proizvoda.

Služba ureda župana