Zamjenik Ljubić na radnom sastanku ministrice Divjak s predstavnicima hrvatskih županija

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sastala se s predstavnicima hrvatskih županija na čelu s predsjednikom Hrvatske zajednice županija Goranom Paukom, a sastanku je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Od brojnih tema, naglasak je bio na  razvoju strukovnog obrazovanja, ali i organizaciji budućih regionalnih centara kompetentnosti, u sklopu čega je pomoćnik ministrice Vlado Prskalo održao prezentaciju o koracima pri uspostavi regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Jedan od prvih koraka u tom procesu donošenje je izmjena Zakona o strukovnom obrazovanju te nakon toga usvajanje Mreže regionalnih centara kompetentnosti.

U Republici Hrvatskoj 68,3% redovnih učenika srednjih škola upisano je u neki od 249 strukovnih programa obrazovanja, a u suradnji s osnivačima ustanova te drugim dionicima kreira se upisna politika koja zna odstupati od prvotnog plana. Buduća Mreža regionalnih centara kompetentnosti omogućiti će partnerstvo i kreativnu suradnju sa socijalnim partnerima, javnim sektorom, sektorom gospodarstva i visokim učilištima.

Predstavnicima županija ujedno je pojašnjen i hodogram te obaveze koje će županije kao osnivači imati u slijedećih godinu dana.

Služba ureda župana

Izvor fotografija:Hrvatska zajednica županija