Župan i zamjenik Ljubić na otvorenju Turneje radosti Plazma Sportskih igara mladih u Koprivnici

Zajedničkim paljenjem plamena koji  je s malim sportašima Koprivnice donio Vedran Purić, dugogodišnji nogometaš NK Belupo, u srijedu 25. travnja na koprivničkom je Zrinskom trgu svečano otvorena Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih, kojoj su prisustvovali i župan Darko Koren te zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Naime, Županija je i ove godine financijski podržala Turneju radosti, kao i županijska Zajednica sportova, a župan je tom prilikom kazao: „Projekt je etabliran kao jedna od najvećih amaterskih sportskih manifestacija u ovom dijelu Europe, prepoznat je van granica Hrvatske, a mi ga već godinama podržavamo kako bi doprinijeli promociji sporta kod školaraca. Jučer je program otvorenja održan u Križevcima, danas u Koprivnici, a 28. travnja bit će u Đurđevcu, no sudeći prema ogromnom interesu djece, potrebno ga je još proširiti.

U sportskom dijelu programa sudjelovali su osnovnoškolci koji su se natjecali u turnirima u graničaru i utrci na 60 metara.  U napetim utrkama u dvije kategorije, 2007. godište i mlađi i 2009. godište i mlađi za dječake i djevojčice pobijedili su Jakov Jurić, Luka Novak, Leda Igrić i Lana Gašparić, dok su na turniru u graničaru u velikim pobijedile ekipe Špek i Katastrofa. Pobjednici su se plasirali na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati krajem lipnja u Savudriji, a osim sporta, na koprivničkom su trgu održani i drugi korisni sadržaji.

Predstavnici Policijske uprave Koprivničko-križevačke educirali su djecu o važnosti ponašanja u prometu i usvajanja zdravih stilova života, dok je Županija predstavila svoj projekt cikloturizma te informirala djecu o novim biciklističkim rutama i turističkoj ponudi koja ih prati. Djeca su također sudjelovala u radionici mini forenzike, vozila autiće u simulaciji prometa, hrabri su se okušali u vožnji  na kranu vatrogasaca, a s članovima HGSS-a Koprivnice pričali su o kriznim situacijama. Ministarstvo unutarnjih poslova  zajedno s Organizacijskim odborom Plazma sportskih igara mladih i partnerima pripremilo je veliku nacionalnu kampanju ”Zajedno više možemo – u akciji s policijom“, koja se sastoji od niza preventivnih aktivnosti i animacijskih događanja  ciljano usmjerenih na promicanje zdravih stilova života u duhu sporta kao i promicanje pozitivne kulture navijanja koja isključuje svaki oblik huliganizma, nasilja,  diskriminacije i govora mržnje te poziva na „fair play“ igru, toleranciju i korektno navijanje. Kampanju je podržala i Županija, a zamjenik Ljubić uputio je školarcima poruku o pozitivnim životnim vrijednostima.

Plazma Sportske igre mladih, sportsko-edukativni projekt za djecu i mlade, održava se po 22. put, u kontinuitetu od 1996. godine. Cilj je da se kroz druženje i sport promiče zdrav pristup životu te pruža prilika djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da potpuno besplatno, od ožujka do kolovoza, sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (mali nogomet, ulična košarka, rukomet, odbojka, tenis, stolni tenis, odbojka na pijesku, šah, graničar i atletika). Igre se trenutno održavaju u 3 zemlje: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji, a dosad su okupile preko 1.200.000 djece i mladih.

Plazma sportske igare mladih možete pratiti na stranici: www.igremladih.hr

Služba ureda župana