Župan i zamjenik Sobota ugostiteljima uručili standarde Okusi Podravine i Okusi Prigorja

„Mnogo smo toga već napravili, a današnji događaj još je jedan nizu doprinosa turističkoj ponudi Županije. Obzirom da kontinent nema na raspolaganju iste prirodne resurse kao obala, turiste moramo privući posebnostima ovog kraja, što su svakako naša vrhunska gastronomska i enološka ponuda.“

Nakon što je prije nekoliko mjeseci u organizaciji Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije predstavljen projekt Okusi hrvatske tradicije, koji je razvila tvrtka DMK Vall 042 iz Varaždina, polazeći od spoznaje da je gastronomija važan dio identiteta pojedinog kraja, ali i ukupnog zadovoljstva gosta turističkim odredištem, krenulo se s provedbom.

Dogovoreno je kako će se projekt u Koprivničko-križevačkoj županiji realizirati pod nazivom Okusi Podravine i Okusi Prigorja, a na poziv županijske Turističke zajednice uključilo se osam ugostiteljskih objekata: Podravska klet, Pivnica Kraluš i Restoran Klas iz Koprivnice, Restoran i pivnica Stari grad i Restoran Đurđevečka hiža Hotela Picok iz Đurđevca, Sunčano selo Jagnjedovec te Lovačka kuća Sokolovac i Gradska kavana Križevci. Navedeni objekti, da bi dobili standard Okusi, morali su ispuniti određene kriterije, odnosno imati u ponudi tijekom cijele godine najmanje 4 samostalna jela s popisa gastronomske baštine, oblikovano u minimalno dva sezonska jelovnika, te najmanje 6 lokalnih pića, od čega 4 etikete vina.

U restoranu Štagelj nedaleko od Koprivnice, u utorak 18. srpnja župan Darko Koren, ujedno i predsjednik Turističke zajednice KKŽ, te zamjenik župana Darko Sobota predstavnicima navedenih ugostiteljskih objekata uručili su standarde Okusi Podravine i Okusi Prigorja, čestitavši im na trudu te na sudjelovanju u kreiranju turističke ponude Županije.

Direktor Turističke zajednice KKŽ Zdravko Mihevc kazao je kako je ovim projektom napravljen velik iskorak u županijskoj turističkoj strategiji, ali i u promociji domaćih proizvoda te dodao: „I sljedeće godine pozvat ćemo ugostitelje da se uključe, naravno, ukoliko zadovoljavaju kriterije, a suradnja s njima i povratne informacije vrlo su nam važni. Unaprjeđenje turističke ponude kompleksan je proces u kojemu se i mi kao Turistička zajednica i ostali subjekti nadopunjavamo te očekujemo pozitivne rezultate.

Župan je pohvalio projekt, kao i ugostitelje, naglasivši važnost privatnog interesa u strategiji razvoja turizma, uz simbiozu s javnim djelovanjem kroz mjere, potpore, programe i subvencije.

Mnogo smo toga već napravili, a današnji događaj još je jedan nizu doprinosa turističkoj ponudi Županije. Obzirom da kontinent nema na raspolaganju iste prirodne resurse kao obala, turiste moramo privući posebnostima ovog kraja, što su svakako naša vrhunska gastronomska i enološka ponuda.“, dodao je župan.

Predstavnik tvrtke DMK Vall 042 i voditelj projekta Borislav Šimenc kazao je kako je projekt usmjeren na razvoj ponude lokalnih i regionalnih kulinarskih prepoznatljivosti, brendiranje i umrežavanje ponude, promociju sudionika nositelja standarda Okusi te sustavni razvoj turističke ponude i novih turističkih proizvoda u području gastronomije. U provedbu projekta zasad je uključeno sedam županija, a standard Okusi primilo je 76 hrvatskih ugostiteljskih objekata.

Nakon prigodnih govora i uručenja standarda, gosti su mogli degustirati jela navedenih ugostiteljskih objekata iz sezonske ponude, dok su za vinsko osvježenje bili zaduženi vinari iz klastera Koprivničko-križevačke županije.

Služba ureda župana