Župani sjevernih županija na sastanku s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i ministrima

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i osam ministara sastali su se u utorak, 28. studenoga u Banskim dvorima sa županima pet sjevernih županija – županom Darkom Korenom, županom Bjelovarsko-bilogorske županije Damirom Bajsom, županom Varaždinske županije Radimirom Čačićem, županom Međimurske županije Matijom Posavcem te županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom.

Cilj sastanka bila je daljnja razrada ključnih projekata s kojima se premijer upoznao u sklopu obilaska hrvatskih županija, a županima je poručio kako je prioritet Vlade ravnomjeran regionalni razvoj cijele Hrvatske te je, u tom kontekstu, istaknuo važnost izravne i kontinuirane komunikacije sa županima, gradonačelnicima i načelnicima.

Župani sjevernih županija pohvalili su Vladin projekt Slavonija, Baranja i Srijem te smatraju kako bi osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku  pridonijelo daljnjem razvoju tih županija, posebno u smislu jače apsorpcije europskih sredstava za realizaciju kapitalnih projekta. Također, župani su izrazili i zadovoljstvo otvorenom i kontinuiranom suradnjom sa svim ministrima, a razmijenjena su i mišljenja o konkretnim projektima iz različitih resora, prvenstveno regionalnoga razvoja, prometa, infrastrukture, zdravstva, turizma i školstva.

Župan Koren kazao je kako je ideja sastanaka djelovati udruženo i zajednički nastupiti prema Vladi i fondovima EU po uzoru na slavonske županije, kako bi se postigli veći učinci, jer su mnogi projekti takvog karaktera da nadilaze granice županija.

Jedan od takvih projekata o kojemu sam razgovarao s premijerom Plenkovićem je Podravska magistrala, koji uključuje čak dvije regije, a ujedno je i nacionalni projekt. U planu je projektiranje i izgradnja prometnice koja spaja krajnji istok zemlje s našim sjeverom i sjeverozapadom, od Iloka do Ormoža. Naravno, razgovarali smo i o nastavku gradnje brze ceste od Križevaca preko Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice te o projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Zajednički je stav da se projekt Piškornice mora nastaviti jer je izuzetno važan za ovo područje, ali i za cijelu Republiku Hrvatsku, obzirom na to da je jedan od rijetkih projekata takvih dimenzija spreman za povlačenje sredstava iz europskih fondova. U tome smo tražili podršku resornog ministarstva i Vlade RH, a s novom upravom koju smo postavili vjerujemo kako možemo doći do konačnog cilja i započeti s gradnjom.“, kazao je župan Koren, dodavši kako je premijeru predstavio i niz manjih projekata, poput razvoja širokopojasnog interneta.

Po završetku sastanka, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac najavila je kako će na sjednici Vlade u Osijeku biti predstavljen institut razvojnog sporazuma, koji je dio izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju, a koji po prvi put donosi zakonski model usklađivanja prioriteta jedinica lokalne samouprave i nacionalne razine vlasti u razvojnim projektima. Kroz institut razvojnoga sporazuma, u narednim će se mjesecima i sa županima pet sjevernih županija razgovarati o njihovim prioritetima i projektima koji će biti financirani iz europskih fondova. Ministrica je naglasila i kako je u proteklih godinu dana na području sjevernih županija financirano 60 projekata ukupne vrijednosti 51 milijun kuna kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju, a ukupna ugovorena sredstva iz operativnih programa koji su trenutno na raspolaganju Hrvatskoj na tom području iznose 401 milijun eura.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako su župani sjevernih županija upoznati s Konačnim prijedlogom zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, koji će svim županijama u Hrvatskoj donijeti jednostavniju i pravedniju raspodjelu prihoda od poreza na dohodak, istaknuvši kako su porezna, neporezna i administrativna rasterećenja gospodarstva i građana jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Republike Hrvatske.

Premijer Plenković najavio je kako će se u prosincu održati 3. sastanak članova Vlade sa svim županima u Šibeniku, koji će biti prilika za daljnji nastavak razgovora o važnim projektima svih, pa tako i pet sjevernih županija, a novi sastanak sa županima sjevernih županija planiran je za veljaču sljedeće godine.

Sastanku su još prisustvovali i potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministar turizma Gari Cappelli.

Služba ureda župana

Izvori fotografija: vlada.hr, medjimurska-zupanija.hr