Županija darovala knjige Božice Jelušić maturantima Hrvatskog obrazovnog centra „Miroslav Krleža“ iz Pečuha

Kao nastavak dobre suradnje s Mađarskom i generalnom konzulicom Republike Hrvatske u Pečuhu Vesnom Halugom, Koprivničko-križevačkog županija darovala je knjige Božice Jelušić maturantima Hrvatskog obrazovnog centra „Miroslav Krleža“ iz Pečuha, kao doprinos očuvanju hrvatskog jezika i kulture, ali i simbol povezanosti Hrvatske i Hrvata u Mađarskoj.

Knjige je maturantima uručila sama autorica Božica Jelušić, s kojom je održana i tribina u Hrvatskom klubu Augusta Šenoe, a događanju su još prisustvovali viši specijalist za međunarodne odnose i EU fondove Vladimir Šadek, u ime Koprivničko-križevačke županije, ravnatelj Centra Zoltan Györvári Gabor te v.d. ravnateljice Gradske knjižnice Đurđevac Martina Makar.

Konzulica je uputila zahvale Županiji na očuvanju hrvatske tradicije te što je ovom gestom pokazala kako Hrvati u Mađarskoj nisu zaboravljeni, a zatim su učenicima dodijeljene maturalne vrpce.

Ustanova „Miroslav Krleža“ funkcionira kao organski dio mađarskog javnog obrazovnog sustava koju vodi Hrvatska državna samouprava, a služi i za potrebe obrazovanja u širem krugu Hrvata u Pečuhu i okolici. Modernizacija Centra, koji je jedna od najbolje opremljenih i najuspješnijih obrazovnih ustanova u Mađarskoj, financirala se iz sredstava vlada Republike Hrvatske i Mađarske, fondova Europske unije te lokalne samouprave. Sastavni dio školskog programa je upoznavanje hrvatske nacionalne kulture, narodnih običaja, njegovanje tradicije i folklorne baštine, a vrijedi spomenuti i kako je Sporazum između Hrvatske i Mađarske o zaštiti mađarske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Mađarskoj potpisan 5. travnja 1995. godine.

Služba ureda župana