Županijski Stožer civilne zaštite preporučuje izbjegavanje putovanja u ugrožena područja i izbjegavati javna okupljanja   

U srijedu 11.ožujka u prostorijama Županijske uprave održana je koordinacija užeg dijela Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na temu koronovirusa. Koordinaciju je vodio zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera Ratimir Ljubić koji je upoznao članove o novim uputama o javnim okupljanjima koje je izdao Nacionalni Stožer civilne zaštite,  a razmijenjene su i informacije o zdravstvenom stanju na našem području.

Kako je istaknuto na koordinaciji na snazi su nove mjere protokola kada je riječ o koronavirusu, a tiču se osoba koje dolaze iz zaraženih područja te javnih okupljanja. Posebice se to odnosi na Republiku Italiju u kojoj su Dekretom talijanske Vlade proširene mjere na cijeli nacionalni teritorij. Sukladno tome, za cijeli teritorij Republike Hrvatske primjenjuju se uvedene mjere obavezne karantene za sve koji dolaze iz Italije.
Svi putnici koji dolaze iz zaraženih područja Kine (provincija Hubei, uključujući grad Wuhan), Italije, Njemačke (Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi Nordrhein-Westfalen), Južne Koreja (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Irana obavezno će biti smješteni u karantenu na razdoblje od 14 dana, dok će osobe koje dolaze iz područja  Kine i Južne Koreje koje nisu obuhvaćene 1. kategorijom mjera te Hong Konga, Japana i Singapura dobiti rješenje o obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana.

„Kod nas trenutno nema sumnjivih ili pozitivnih na koronavirus te nema transmisije virusa. Cirkulira samo virus gripe, no apeliramo da se ne putuje u ugrožena područja, posebice u Italiju koja je cijela rizična jer povratkom u Hrvatsku takve osobe obavezno moraju u kućni izolaciju na 14 dana. Preporuka je da se putovanje u Italiju, bilo poslovno ili turistički izbjegava“, naglasila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla.

Što se tiče mogućnosti zabrane javnih okupljanja, zamjenik župana Ljubić je kazao kako je stav Nacionalnog stožera da se sva javna okupljanja s više od 1000 ljudi ne bi trebala održati, a odluka o tome hoće li se veći javni skupovi i manja okupljanja u županiji održavati donijet će se preporuke za svaki pojedini slučaj.

Članovi Stožera  još su jednom istaknuli kako je važno održavati najviši higijenski standard u skladu s uputama,  a stanovnicima osim toga da ne putuju u Italiju se preporučuje pridržavanje propisanih preporuka i smjernica koje se redovito ažuriraju, a dostupne su na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva.

Epidemiolozi u Koprivničko-križevačkoj županiji su dostupni: radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048 681-401 ili 048 655-121, a poslije 15h, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098 592 215 bez obzira radi li se ili ne o simptomima sličnim  gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor).

Služba ureda župana