„Dajmo djeci korijene i krila“ po peti put u Koprivničko-križevačkoj županiji

"Naša je namjera potaknuti djecu da vrednuju našu kulturnu baštinu, a kroz tradicijske igračke to uspješno i činimo."

Proslava 24. obljetnice Koprivničko-križevačke županije započela je u Dječjem vrtiću „Leptirić“ u Hlebinama gdje je župan Darko Koren, u sklopu odgojno obrazovnog projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, kojeg provode Radio Kaj i Etnografski muzej iz Zagreba, mališanima i ravnateljici Snježani Tišljarić uručio komplet tradicijskih drvenih igračaka.

Drago mi je što je ovaj zanimljiv i edukativan projekt stigao u šesti vrtić na području Koprivničko-križevačke županije. Naša je namjera potaknuti djecu da vrednuju našu kulturnu baštinu, a kroz tradicijske igračke to uspješno i činimo. Zahvaljujem Radiju Kaj i zagrebačkom Etnografskom muzeju što su nas uključili u projekti, ali i dali doprinos proslavi Dana naše županije“, istaknuo je župan Koren.

Autorica projekta Mirjana Drobina iz zagrebačkog Etnografskog muzeja, naglasila je važnost očuvanja tradicijskih vrijednosti, ali i potrebu razvijanja konkurentnosti domaćih obrtnika drvodjelaca te dodala „Ono što nas je potaknulo na cijelu priču je što su ove igračke na reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, što znači da se radi o očuvanju vještina, a vještine umiru s majstorima. Ukoliko ne stvorimo potrebu za takvim igračkama, majstori neće moći nastaviti svoje obrte. Djeci je igra bliska, a s obzirom da su igračke od drveta, obuhvatili smo i ekološku stranu“.

Mislim da su igračke našle put doma. Ovo nije samo formalni susret, nego naš život kroz zaštitu kulturnog identiteta“, kazala je ravnateljica Tišljarić te uputila zahvalu županu Korenu i organizatorima. Dodala je kako je vrtić u Hlebinama 76. po redu u koji je stigao ovaj projekt, a osim što je prvi vrtić u Općini, poseban je i po tome što se nalazi u kući poznatog umjetnika Krste Hegedušića.

Realizaciju projekta pomogle su Koprivničko-križevačka županija i Općina Hlebine, kao i Ministarstvo kulture, Narodne novine i Janaf.

Služba ureda župana