Održan stručni skup za učitelje i nastavnike geografije osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije

Sorry, this entry is only available in Croatian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

U ponedjeljak 10. veljače 2015. godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije u suradnji s voditeljicom Županijskog stručnog vijeća nastavnika geografije osnovnih i srednjih škola Koprivničko-križevačke županije nastavnicom Dubravkom Vajdić organizirala je stručni skup na kojem su sudjelovali nastavnici geografije iz svih osnovnih i srednjih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji. Skup je održan u zgradi sjedišta Javne ustanove u Koprivnici, a na njemu je bilo oko tridesetak učesnika.
Na početku skupa sve sudionike s prigodnim riječima u ime Koprivničko-križevačke županije pozdravila je pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine, Branka Cuki. Pohvalila je i podržala dobru i konstantnu suradnju škola s Koprivničko-križevačkom županijom i njenom Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Naglasila je da je cilj ovakvih okupljanja i suradnje stvaranje novih inicijativa i novih projekata koji rezultiraju novim zajedničkim aktivnostima i projektima vezanim za zaštitu, održavanje, promicanje i korištenje prirode, a posebice njenih zaštićenih dijelova kojima upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Županije. U ime organizatora skupa prisutne je pozdravila i voditeljica Županijskog stručnog vijeća nastavnika geografije osnovnih i srednjih škola Županije Dubravka Vajdić, te Željka Kolar ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.
Radni dio skupa bio je ispunjen brojnim predavanjima, prezentacijama i radionicama.
Kolar je kroz sliku i riječi predstavila zaštićena područja kao i ekološki značajna NATURA 2000 područja u Županiji. Ukazala je na postojeću, te na buduću moguću suradnju škola i Javne ustanove vezano za edukaciju, posjećivanje, terensku i praktičnu nastavu te druge moguće oblike suradnje vezane za taj segment. Nakon toga sudionicima skupa prezentirala je i dva započeta projekta u kojem sudjeluje Javna ustanova i to EU projekt „Tri rijeke = jedan cilj“ koji je odobren u sklopu prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, a čiji je cilj očuvati i revitalizirati rijeku Dravu, te projekt „Tjedan prirodoslovlja „Đurđevački peski“ koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koji Javna ustanova provodi u suradnji s udrugom ADIPA u cilju očuvanja pješčanog staništa i karakteristične pješčarske vegetacije, te povećanja edukativne funkcije Posebnog rezervata Đurđevački pijesci. Poseban je naglasak dan na one projektne aktivnosti koje se predviđaju provesti u suradnji sa školama u Županiji.
Mladen Matica iz Zavoda za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije održao je prezentaciju pod nazivom „Nacionalna infrastruktura prostornih podataka“ kroz koju su prisutni upoznati s mogućnostima koje Internet pruža u traženju pojedinih podataka, mjestima gdje se oni nalaze te načinima njihovog pretraživanja.
Saša Senjan, iz Osnovne Škole Grgur Karlovčan iz Đurđevca održao je prezentaciju pod nazivom „Putevima geografskih zaljubljenika“ u kojoj je prisutnima govorio o povijesnom razvoju planinarstva u Hrvatskoj te predstavio nekoliko interesantnih planinarskih destinacija Hrvatske. Nakon brojnih pitanja i kratke radionice vezane za prezentirane teme, voditeljica Županijskog stručnog vijeća nastavnika geografije osnovnih i srednjih škola Županije Dubravka Vajdić, nastavnica iz Osnovne škole „Đuro Ester“ Koprivnica prisutne je informirala i izvijestila o aktualnostima sa terenskog skupa geografa i biologa, natjecanjima i stručnim skupovima koji se predviđaju u 2015. godini te se zahvalila Javnoj ustanovi na suradnji za koju se nada da će se u budućnosti proširiti i obogatiti novim sadržajima.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode
na području Koprivničko-križevačke županije