Pomoćnik ministrice za strukovno obrazovanje Vlado Prskalo u radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

Pomoćnik ministrice za strukovno obrazovanje Vlado Prskalo i voditeljica Odjela za strukovno obrazovanje Andreja Uroić Landekić, kao predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, u petak 17. studenoga boravili su u radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na radnom sastanku u Županijskoj upravi dočekao ih je zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je izrazio zadovoljstvom njihovim posjetom te predstavio stanje u županijskom školstvu s posebnim naglaskom na strukovno obrazovanje.

Ulaganje u školstvo jedan je od naših prioriteta definiran u Županijskoj razvoj strategiji, a što se tiče planova za naredno razdoblje, uz gradnju školske infrastrukture, želimo napraviti plan upisa u srednje škole prema potrebama gospodarstva i obrtništva, nastaviti s poticanjem upisa u strukovna zanimanja kroz stipendije te raditi na daljnjoj promociji takvih zanimanja, a sve kroz suradnju s Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije, HGK – ŽK Koprivnica, Područnim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Križevci i samim gospodarstvenicima.“, kazao je zamjenik Ljubić, ujedno najavivši sastanak s navedenim institucijama, ravnateljima škola i gospodarstvenicima koji će se održati u 21. studenoga u prostorijama Županijske uprave.

Pomoćnik Prskalo pojasnio je kako je cilj radnog posjeta provjeriti stanje srednjih strukovnih škola na području Županije, kako bi dali doprinos boljem i kvalitetnijem funkcioniranju sustava obrazovanja, odnosno stvarnoj reformi odgojno-obrazovne politike, dodavši: „Cilj Ministarstva znanosti i obrazovanja je urediti sustav srednjoškolskog strukovnog obrazovanja, prilagoditi ga prostoru i vremenu u kojem živimo i omogućiti mladima da steknu obrazovanje kojim će ispuniti potrebe hrvatskog gospodarstva.

Sastanku u Županijskoj upravi još su prisustvovali predstojnica Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Elizabeta Repić Perković sa suradnicima, tajnik Obrtničke komore KKŽ Božo Barać, Ana Mađer u ime HGK Županijske komore Koprivnica, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić, ravnateljica Srednje škole Koprivnica Manuela Gregorić, ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar te zamjenik ravnateljice Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevcu Saša Đurđić, koji su predstavili svoje planove.

U pratnji zamjenika Ljubića i ravnatelja, pomoćnik Prskalo i voditeljica Uroić Landekić zatim su obišli prostore srednjih strukovnih škola na području Županije, Obrtničku i Srednju školu Koprivnica, Strukovnu školu Đurđevac, Srednju školu „Ivan Seljanec“ Križevci i Srednju gospodarsku školu Križevci. U Križevcima se obilasku pridružio i Darko Jambreković iz tvrtke Radnik, koji je predstavio odličnu suradnju sa Srednjom školom „Ivan Seljanec“ te planove o izgradnji praktikuma za građevinska zanimanja.

Pomoćnik Prskalo pohvalio je Koprivničko-križevačku županiju na kontinuiranim ulaganjima u obrazovanje, čime je pokazala kako ima sluha za razvoj tog sektora, a posebno strukovnog obrazovanja, te je zaključio kako su škole na zavidnoj razini i što se tiče opremljenosti i educiranosti nastavnog kadra.

„Primjećujemo kako je glavni problem nedostatak prostora, a s obzirom da se donosi novi Zakon o strukovnom obrazovanju, predstavit ćemo i niz mjera koje će pozitivno utjecati na poboljšanje sustava strukovnog obrazovanja. Zajedno sa županijama kao osnivačima planiramo graditi centre kompetentnosti, gdje imamo na raspolaganju značajna sredstva Europske unije kojima želimo škole još suvremenije opremiti, profesore dodatno educirati, a  škole značajnije povezati s gospodarstvom, čime ćemo u konačnici utjecati i na demografsku sliku Republike Hrvatske te na ostanak mladih.“, poručio je pomoćnik Prskalo dodavši kako će centri kompetentnosti u prvoj fazi biti usmjereni na šest podsektora: turizam i ugostiteljstvo, strojarstvo, elektrotehniku, informacijske i komunikacijske tehnologije te poljoprivredu i zdravstvo.

Služba ureda župana