Prihvaćen Program županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama za 2018. godinu

U prostorijama Županijske uprave u utorak, 20. ožujka održana je 41. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije, koju je vodio predsjednik Savjeta Stjepan Peršin.

Nakon prihvaćanja zapisnika s prošle sjednice, predsjednik Peršin ukratko je predstavio realizirane aktivnosti Savjeta prošloj godini te je istaknuo kako je glavni cilj stvoriti uvjete za sigurno sudjelovanje u prometu na području Županije. U prilog tome govore i podaci koje je na prošloj sjednici predstavila voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog promet Policijske uprave Koprivničko-križevačke Mirela Škvorc, a tiču se smanjenja broja prometnih nesreća, kao i smanjenja broja poginulih i ozlijeđenih u nesrećama.

Predsjednik Peršin zatim je predstavio Programa Savjeta za 2018. godinu te pozvao članove na raspravu. Predsjednik Auto kluba Koprivnica Boris Dušić i predsjednik Auto kluba Đurđevac Pero Krešić govorili su planovima svojih klubova te su naglasili potrebu sastanka s ravnateljima osnovnih škola vezano uz provedbu obuke učenika petih razreda za dobivanje vozačkih dozvola za bicikle, sukladno Programu osposobljavanja upravljanja biciklom. Stjepan Marković iz Hrvatskih cesta predstavio je koji će se radovi obavljati na državnim cestama na području Županije u ovoj godini, ali i kroz naredno razdoblje, a svoje su prijedloge za povećanje stanja sigurnosti dale i članice Savjeta, ravnateljica Osnovne škole Đelekovec Sonja Vuljak, predstavnica Policijske uprave Ivanka Vusić te ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.

Od konkretnih aktivnosti, u Programu Savjeta stoji kako će auto klubovi provoditi akcije  za vrtićarce, osnovnoškolce i srednjoškolce „Sigurno u prometu”, „Vidi i klikni“ „Sigurno u školu s HAK-om“, „Sekunda koja život znači“ i „Klik“, moto i biciklistička druženja, državno natjecanje učenika u znanju i vještinama u prometu na cestama u suradnji s HAK-om i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a uz to će sudjelovati u projektima „Mladi vozači“ i „Vozači bicikla za sigurno sudjelovanje u prometu“. Policijska uprava, samostalno i u suradnji s autoklubovima, provodit će akcije „Sigurno na dva kotača“, „Škola sigurnosti“ i „Siguran prijevoz djece u vozilima“, a ujedno će građane educirati o pravilnom sudjelovanju u prometu, putem info-točaka upozoravati na posljedice kršenja prometnih propisa te organizirati   natjecanje školskih prometnih jedinica.

Članovi Savjeta jednoglasno su usvojili Program za 2018. godinu te je dogovorena daljnja suradnja na podizanju sigurnosti prometa.

Služba ureda župana