U HGK Županijskoj komori Koprivnica održan sastanak na temu plana upisa u srednje škole

Nakon Križevaca i Đurđevca, i u Koprivnici je u prostorima HGK Županijske komore Koprivnica u utorak, 30. siječnja održan radni sastanak na temu kreiranja plana upisa učenika u srednje škole prema potrebama gospodarstva u školskoj godini 2018./2019.

Inicijator ovih sastanaka je Koprivničko-križevačka županija, a vodio ih je zamjenik župana Ratimir Ljubić, dok su partneri u organizaciji bili gradovi Koprivnica, Križevci i Đurđevac te HGK Županijska komora Koprivnica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije te Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci. U sastanke su se svojim iskustvima i konkretnim prijedlozima uključili i brojni obrtnici i gospodarstvenici, dok su ravnatelji srednjih i strukovnih škola predstavili trenutno stanje te planove upisa za narednu školsku godinu.

Kao što je napomenuo zamjenik Ljubić, zajednički je cilj motivirati učenike i njihove roditelji na upis strukovnih zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, osigurati gospodarstvenicima kvalificiranu radnu snagu koja im je prijeko potrebna, a zatim i mladima ponuditi bolju budućnost kroz sigurna radna mjesta i dobru plaću.

U situaciji smo gdje istovremeno imamo velik broj nezaposlenih, ali i velike potrebe za radnom snagom. Naime, na Zavodu za zapošljavanje imamo nezaposlene osobe koje ne zadovoljavaju potrebe gospodarstvenika te bismo htjeli to pokušati promijeniti; najprije kreiranjem plana upisa učenika u skladu s potrebama gospodarstva, a zatim promocijom strukovnih zanimanja i nastavkom suradnje svih uključenih. Naravno, ne očekujemo da će promjene doći preko noći, a svrhu napretka važno je promijeniti i percepciju roditelja o atraktivnosti strukovnih zanimanja.“, kazao je zamjenik Ljubić, istaknuvši kako će neki od sljedećih koraka uključivati osiguravanje prakse za učenike kod gospodarstvenika, kako bi stekli potrebne kompetencije i vještine, te se konkretnije upoznali sa zanimanjima. Za motivaciju učenika svakako će biti ključno i stipendiranje, o čemu se također planira razgovarati s gospodarstvenicima.

U ime Grada Koprivnice sastanku je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec, koja je zahvalila Županiji, institucijama i gospodarstvenicima na sudjelovanju, dodavši kako je ovo dobra inicijativa koja će pomoći da se uspostavi bolja komunikacija među ključnim dionicima i potakne upis deficitarna zanimanja. Također je naglasila važnost suradnje i stipendiranja učenika, kazavši kako je potrebno krenuti s predstavljanjem zanimanja već u završnim razredima osnovnih škola, kako bi učenici i roditelji na vrijeme dobili korisne informacije.

Ravnateljica Srednje škole Koprivnica Manuela Gregorić te ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić zatim su predstavili trenutno stanje u svojim ustanovama, kao i plan upisa za narednu školsku godinu, a predstavnici gospodarstvenika pojasnili su koja su im konkretno zanimanja potrebna. V.d. predstojnice HZZ Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac predstavila je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja koje je izdao Zavod,  a u kojima stoji kako je potrebno povećati broj učenika u trogodišnjim zanimanjima: tesar/tesarica, zidar/zidarica, vozač/vozačica motornih vozila, bravar/bravarica, stolar/stolarica, strojobravar/strojobravarica, elektroinstalater/elektroinstalaterka, mesar/mesarica, armirač/armiračica, limar/limarica te u četverogodišnjim i petogodišnjim zanimanjima: strojarski tehničar/strojarska tehničarka, medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege, građevinski tehničar / građevinska tehničarka, drvodjeljski tehničar-dizajner / drvodjeljska tehničarka-dizajnerica te grafički tehničar / grafička tehničarka. Pohvala na inicijativi sastanka pridružili su se i predstavnici HGK Županijske komore Koprivnica te Obrtničke komore, koji su najavili daljnju podršku i suradnju po svim pitanjima.

Zamjenik Ljubić na kraju sastanka zahvalio je svima na dolasku i interesu, kazavši kako imaju još mjesec dana za kreiranje plana upisa u srednje škole prema potrebama gospodarstva, nakon čega se kreće u promociju zanimanja, obzirom na to da su upisi u srednje škole na rasporedu u lipnju ove godine.

Služba ureda župana