U Koprivničkom Ivancu održani 31. Ivanečki kresovi i 4. Ivanečke kresnice

U sklopu projekta “Aktivnim građanstvom prema jačoj Europskoj uniji – Koprivnički Ivanec 2019” u Koprivničkom Ivancu su u subotu 31. kolovoza i nedjelju 1. rujna održale dvije manifestacije – 31. Ivanečki kresovi i 4. Ivanečke kresnice. Nakon svečanog otvorenja u subotu, održane su radionice na temu Europske unije, a upriličena je i izložba Ivanečki vez – kulturno dobro republike Hrvatske.

Posjetitelje je naviše privukao folklornom programu na koje su nastupila folklorna društva Małe Zręczyce i Zręczycka iz Gdówa u Poljskoj, Demandicke perly iz Demandica u Slovačkoj, Demjeni Vagányok iz Demjéna u Mađarskoj te iz Hrvatske Udruga Prekodravski zvon iz Gole i KUD Goričan iz Goričana, kojem su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić te načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović.

Bogat program je pripremljen je i za nedjelju u kojem će osim radionica biti održana i manifestacija Mali Europljani – 4. Ivanečke kresnice u kojem sudjeluju društvo Małe Zręczyce iz Poljske te iz Hrvatske KUD Golubovec i DIF Koprivnički Ivanec. Održat će se i radionica Umijeće izrade ivanečkog veza te revija narodnih nošnji sudionika, a nakon svečanog potpisivanje povelje i nastupa Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec i ŽVS Rudarice Glogovac manifestacija će kulminaciju doživjeti tradicionalnim prikazom običaja paljenja krijesa.

Izvor fotografija: koprivnica.hr

Služba ureda župana