Zamjenik Sobota na konferenciji za medije pozvao posjetitelje na 22. Dane travnjaka Koprivničko-križevačke županije

Kao što je najavljeno, na prostoru koprivničkog Sajmišta od 4. do 5. svibnja održat će se najveća županijska manifestacija posvećena poljoprivrednoj proizvodnji – 22. Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije, a tom je prilikom zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora Darko Sobota na konferenciji za medije detaljnije predstavio program te pozvao posjetitelje da uživaju u bogatom programu.

Zamjenik je kazao kako se ova manifestacija profilirala kao jedna od najznačajnijih sajamskih priredbi u području stočarske, ratarske, ekološke, voćarske, vinogradarske i tradicijske poljoprivredne proizvodnje, kao i poduzetništva s  naglaskom na ruralni razvoj, što je i glavna ovogodišnja tema.

Zahvalivši Organizacijskom odboru na stručnom radu, sponzorima na podršci te medijima na praćenju, zamjenik je kazao kako su danas u 19 sati, u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Koprivnica, na rasporedu stručna predavanja. Uz prezentacije programa križevačke Srednje Gospodarske škole i stručnih studija Visokog gospodarskog učilišta Križevci, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja održat će predavanje „Kratki opskrbni lanci“, a Andreja Babić iz Hrvatske poljoprivredne agencije govorit će o temi „Način utvrđivanja bređosti krava iz mlijeka“. Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba predstavit će „Mjeru 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene“, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede govorit će o aktualnim mjerama Programa ruralnog razvoja RH.

Svečano otvorenje manifestacije održat će se sutra, 5. svibnja, u 10 sati na prostoru Sajmišta, uz nastupe Folklornog ansambla Koprivnica i KUD-a Srce, a zatim će se nagraditi najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka, kao i najperspektivniji mladi proizvođač mesa i mlijeka s područja Koprivnice, Križevaca i Đurđevca. Tu je i tradicionalni konjički turnir u organizaciji Konjičkog kluba Koprivnica Croatia Cup koji će potrajati dva dana, 5. i 6. svibnja, od 10,30 do 18 sati.“, kazao je zamjenik Sobota te dodao kako posjetitelje očekuju i noviteti, koji će se posebno svidjeti mladima, poput Mudlinijade i Dana tijesta, a posebno iznenađenje je koncert Tamburaškog sastava Cure iz centra.

Zamjenik je pojasnio kako će tijekom sva tri dana predstaviti i domaći proizvođači sireva, meda, vina, kolača i sličnih proizvoda, za koje je Županija i ove godine osigurala besplatan izlagački prostor. Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju 6. svibnja, program počinje u 9 sati natjecanjem u ručnoj košnji, a zatim je na rasporedu tradicionalni prikaz ručne košnje, rastepanja, okretanja i sušenja sijena u organizaciji Udruge Zagoraca Podravine, dok je proglašenje najboljih kosaca na rasporedu u 10,30. U 12 sati počinje Bambino kup na kojemu će se predstaviti najmlađi uzgajivači sa svojom teladi te dobiti priznanja.

Zahvaljujem svima koji na bilo koji način već godinama doprinose razvoju ove manifestacije te vas još jednom pozivam da ovaj vikend dođete na koprivničko Sajmište i pogledate što smo sve pripremili. Očekujemo oko 130 izlagača, 30 natjecatelja u ručnoj košnji te dvadesetak djece s teladi.“, poručio je zamjenik Sobota.

Zahvaljujući marljivim poljoprivrednicima, poljoprivrednim stručnim službama i razvijenom poljoprivrednom školstvu, prema broju isporučitelja kravljeg mlijeka tijekom prošle godine, Koprivničko-križevačka županija je na vodećem, prvom mjestu, s ukupno 1596 isporučitelja. Prema količini isporučenog mlijeka u mljekare zauzima treće mjesto, na prvom je mjestu i po ukupnom broju poljoprivrednih gospodarstava koja se bave govedarstvom, dok po broju goveda zauzima visoko treće mjesto.

Detaljan program manifestacije možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana