Jačanje suradnje županijskih poduzetnika tema sjednice Gospodarskog vijeća

U prostorima Hrvatske gospodarske komore županijske komore Koprivnica u ponedjeljak, 18. lipnja održana je sjednica Gospodarskog vijeća na kojoj je glavna tema bilo predstavljanje županijskih poduzetnika s ciljem jačanja međusobne suradnje.

Na sjednici se uvodno obratio predsjednik Gospodarskog vijeća Marin Pucar, kazavši kako se želi unaprijediti suradnja između županijskih gospodarskih subjekata kako bi svi zajedno doprinijeli gospodarstvu. Obzirom na svoju ulogu predsjednika Uprave Podravke, Pucar je dodao kako su dali prioritet suradnji i poslovnim odnosima sa županijskim tvrtkama i obrtima, što se posebno odnosi na projekt pokrenut u sektoru poljoprivrede, a u tom smjeru planiraju nastaviti i dalje. Napomenuvši kako su vrata Podravke otvorena za sve županijske gospodarstvenike koji nude svoje proizvode i usluge, Pucar je poručio kako svi zajedno moraju djelovati kao ambasadori i promotori županijskog gospodarstva.

Zamjenik Ljubić kazao je kako je Županija prepoznala problem nedostatka radne snage i slabijeg upisa učenika u strukovna zanimanja, na čemu s HGK , drugim institucijama, školama, gradovima i gospodarstvenicima intenzivno radi posljednjih mjeseci. Uz plan upisa u srednje škole i uvođenje novih zanimanja, održane su prezentacije po osnovnim školama, a pokrenut je i jedinstven portal na kojemu roditelji i učenici na jednom mjestu mogu dobiti sve relevantne informacije. Zamjenik je za jesen najavio nove sastanke kojima će cilj biti daljnja kvalitetna priprema za upise i promocija strukovnih zanimanja, što je mali, ali siguran korak prema razvoju županijskog gospodarstva.

Predsjednik Pucar osvrnuo se i na jednu od najaktualnijih tema – iseljavanje radne snage te smatra kako je najbolje rješenje omogućiti hrvatskim građanima bolji životni standard. Da bi se to postiglo potrebno je povećati plaće, odnosno redefinirati porezni model i smanjiti udio države u ukupnoj plaći kako bi građanima ostalo više novaca. Problem nedostatka radne snage osjetila je i Podravka, te je predsjednik Pucar stava kako je to nacionalni prioritet oko kojeg se svi moraju ujediniti, a trenutno ne postoji važniji izazov od toga da se podigne standard građana.

U ime grada Koprivnice sjednici je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, a u raspravi o stanju u gospodarstvu sudjelovali su i saborski zastupnici Željko Lacković, Branko Hrg i Mladen Mađer.

Služba ureda župana